Пет арабски държави скъсаха с Катар, заклеймиха “Ал Джазира” и открито обвиниха Иран

 

И Йемен скъса дипломатическите си отношения с Катар и с това държавите, наказали богатото емирство в Персийския залив, станаха пет. А Иран за първи път бе споменат в съобщенията за изненадващото, бързо и все още мъгляво влошаване на климата по западния бряг на Персийския залив.

Вчера Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет официално скъсаха със страната, обвинявайки я, че подкрепя тероризма, предаде “Ройтерс”. Към момента Катар няма дипломатически отношения с нито една от най-близките си географски околни страни: Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Трите държави от Залива обявиха, че прекратяват транспортните връзки с Катар и гонят гражданите му, които са на тяхна територия. Те имат срок две седмици, за да напуснат.

Катар смята за неоправдано решението на онези арабски страни, които скъсаха дипломатическите си отношения. В тази първа официална реакция Доха “изразява съжаление” и “смята тази мярка за неоправдана, базирана на голословни твърдения”.

Сякаш за да изтъкне още повече политико-религиозната плетеница в Близкия изток, „Асошиейтед прес” припомня:

„Доха отрича да финансира екстремистки групировки. Катар обаче остава ключов финансов покровител на контролираната от „Хамас” ивица Газа, а от 2012 г. на катарска територия пребивава живеещият в изгнание водач на палестинското движение Халед Мешаал.“

Властите в западни държави също така са обвинявали Катар, че позволява и дори подпомага финансирането на сунитски екстремисти – като сирийския филиал на „Ал Кайда”, Фронта “Ан Нусра”.

Високопоставен ирански представител заяви, че решението на някои арабски страни от Персийския залив и Египет няма да помогне за решаването на кризата в Близкия изток.

Първата официална реакция на Вашингтон на “Катарския възел” беше и авторитетна – на равнище държавен секретар, и неангажираща. За това също има причини. В Катар е разположена огромната военновъздушна база “Удейд”, където се намират Централното командване на въоръжените сили на САЩ за региона (Сентком) и около 10 000 американски военнослужещи.

 

снимка

Саудитският крал Салман (вляво) и престолонаследникът на Абу Даби (ОАЕ) Мохамед бин Зайед ал Нахян разговарят.