Пет компании в кратката листа за изграждането на АЕЦ “Белене”

Руската корпорация “Росатом”, китайската CNNC и Корейската хидроядрена компания продължават напред в надпреварата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”. Продължават разговорите и с френската Fran Atom и американската General Electric за доставка на част от технологичното оборудване. Петте компании ще могат да преговарят помежду си и да участват заедно или поотделно в надпреварата за избор на стратегически инвеститор, каза министър Петкова.

Обвързващи оферти се очаква да има в края на април следващата година.

Страната ни ще има блокираща квота и най-вероятно ще притежава около 1/3 от централата.

Желанието на Северна Македония да участва с миноритарен пакет от акциите дава възможност проектът да се превърне в регионален, посочи още енергийният министър.

Историята на проекта започва през 80-те години на миналия век.

Той е възроден през 2006-а след търг, спечелен от руската “Атомстройекспорт”. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE. RWE се оттегли от проекта през есента на 2009 година, а през март 2012 г. строителството на втората атомна централа беше замразено. През септември 2012-а “Атомстройекспорт” заведе дело срещу НЕК за 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта “Белене”. Впоследствие сумата беше увеличена. Оборудването беше доставено на площадката в “Белене” до края на 2017 г./БНР