Wednesday, July 17, 2024
HomeНовиниБългарияПиеш, друсаш, качваш се и шофираш... КАТ не сваля номерата!

Пиеш, друсаш, качваш се и шофираш… КАТ не сваля номерата!

 

При около 70% от случаите водачите карали чужда кола

30-12-02-ticle2

КАТ не може да свали номерата на около 70% от неправоспособните, дрогирани или пияни водачи, тъй като карат коли, които са чужда собственост. Това стана ясно по време на обществен дебат за сигурността по пътищата, информира “Дарик”. Статистика, изнесена от директора на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски, показва, че патрули на КАТ хващат на седмица средно по 500 водачи без книжка или такива, употребили алкохол или наркотици.
Според последните промени в Закона за движение по пътищата регистрационните табели на тези шофьори трябва да бъдат свалени на място. Оказва се, че около 350 от тях обаче карат чужда кола и не подлежат на санкцията.
По думите на началника на КАТ Бойко Рановски причината е, че в закона се посочва, че въпросното наказание се прилага на собствениците, а не на водачите на автомобили.
“Изпълняваме закона така, както е записано, собственик, който управлява след употреба на алкохол, наркотични вещества или е неправоспособен. Но няма как да свалим табелите, ако този, който управлява, е водач, а автомобилът не е негова собственост”, обясни той.
Рановски припомни, че текстът е бил дискутиран многократно, но в крайна сметка е гласуван така с аргумента, че собственикът на колата не може да търпи санкции заради действията на шофьора.
“За тези, които не са собственици и управляват автомобил в тези случаи, си важи старото правило – спира се автомобилът от движение за срок до един месец. Собственикът пак търпи някаква санкция, но не и каквато ако е собственик и водач”, заяви той.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular