Пиян пациент преби медсестра в Перник, колеги: Била е удряна и ритана по главата

  • Осъжданият С.С. е задържан за 72 ч, грозят го до 5 г. затвор

  • Министър Меджидиев: Нужни са сериозни законодателни промени

Медицинска сестра от спешното отделение в МБАЛ “Рахила Ангелова” в Перник е получила сътресение на мозъка след побой от пациент, съобщиха от здравното заведение. Жената била нападната, докато зашивала раните на 32-годишен перничанин.
По данни на ОДМВР сигналът е подаден в 15:40 ч. Употребил алкохол мъж посетил отделението за хирургическа интервенция. Докато сестрата се грижела за него, той проявил вербална и физическа агресия, каза говорителят на ОДМВР Венцислав Алексов. Медицинската сестра, която е дългогодишен служител, е настанена в неврологичното отделение на пернишката болница.
Извършителят е задържан. Започнато е бързо производство по случая. Законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 5 години при подобни случаи, заяви Алексов.
Началникът на неврологичното отделение в пернишката болница, в която е настанена пребитата медицинска сестра, разкри какво е нейното състояние. „Била е удряна по главата, ритана. От скенера няма данни за вътрешни кръвоизливи, но има комоцио лека степен. Настанена е в неврологично отделение, за да бъде под наблюдение на системи“, каза д-р Даниела Стойчева пред Нова телевизия. По думите ѝ състоянието на пострадалата не е безобидно. „Тя е изключително огорчена, защото много е трудно в тези условия да се работи, а колегите работят денонощно. Вместо да получат малко признание от хората, получават юмруци и ритници. А те са изключително отговорни“, допълни тя.
Д-р Иво Велев, който се познава с пострадалата сестра, даде повече подробности за инцидента: „Към 16 ч. пациент с порезна рана на ръката в нетрезво състояние влязъл да търси медицинска помощ. В един момент колегите отвън започват да чуват писъци в кабинета. Сестрата е била намерена повалена на пода, ритана, удряна, което е абсолютно недопустимо“.
Той заяви, че не е знае какво причината за агресията. „Колежката е изключително толерантен и дисциплиниран човек, на никого не е повишила тон“, подчерта той.
Трябва да има бързи производства и сериозни законодателни промени, за да защитим персонала си, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев . Така той коментира случая с нападната медсестра. Лекарският съюз е осъществил обучение на медицински персонал от Самоков в психологически аспект как да се предотвратят и да не се предизвикват случаи на насилие, обясни още министърът.
Същевременно, Районна прокуратура – Перник привлече в качеството на обвиняем С.С. за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 3, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.
Досъдебното производство е образувано след получен сигнал за нападение над медицински специалист.
Към настоящия момент е установено, че на 19.09.2022 г., в кабинет на спешно приемно отделение при МБАЛ „Рахила Ангелова“ – гр. Перник, АД 32-годишният С.С. нанесъл удар в областта на главата на медицинска сестра при изпълнение на службата й. С действията си той причинил на пострадалата лека телесна повреда, съобщиха от прокуратурата.
С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Обвиняемият С.С. е осъждан.