Ученици от петите класове при ОУ “Костантин Костенечки” в с. Костенец присъстваха на лекция на тема „Късноантична крепост Стенос“. Интересни подробности за живота, бита и битките, водени на това място разкри Емануил Гавелски, историк и екскурзовод към общинско предприятие “Траянови врата”. Историята от Самуилово време оживя в класната стая и децата не спираха да задават въпроси и пресъздават във въображението си величавата победа на България над Византия, случила се преди повече от хилядолетие.


Крепостта “Стенос” в прохода Траянови врата се намира на около 15 километра от Костенец, в близост до магистрала “Тракия”. Крепостта е уникална по своята конструкция. Разположена е на стария римски път Via Militaris. Проходът е бил населен още по време на траките и са били изградени укрепление и пътна станция. Предполага се, че строителството на крепостта “Стенос” е започнало през II век, по времето на император Траян. Когато българите завладели крепостта и я нарекли “Щипон”. На 17 август 986 година, българите начело с цар Самуил нанасят съкрушително поражение на византийския император Василий II в прохода Траянови врата, в близост до крепостта. След падането на България под османско владичество, функциите на крепостта като пазител на прохода отпадат, тя е изоставена и започва да се руши.

Проучаването на крепостта започва през 1985 година. Разкрити са голямата сграда на гарнизона с 6 входа и 3 кули. Двете външни кули на крепостта са петстенни, което е забележително от архитектурна гледна точка. Намерени са останки от късно-антична керамика, бронзови монети, няколко запазени хромела, 22 долиума за съхранение на брашно и жито.


Крепостта “Стенос” е имала подземен тунел около 60 метра, който е водел до подземен извор – още един детайл без аналог в България.