Установена е повишена радиоактивност на минералната вода в с. Невестино – от днес на чешмите, по които свободно се налива за консумация, се слагат предупредителни табели, че водата не се препоръчва за консумация. Това съобщиха от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил и от общината в Невестино. От десетилетия десетки от местните хора и преминаващи по пътя от Кюстендил за Дупница и Благоевград наливат в туби и в бутилки от минералната вода в центъра на Невестино. При изследвания за балнеологичната оценка на минералния извор, който е на 472 м дълбочина, е установена повишена радиоактивност. Георги Стоянов, шеф на отдел в Инспекцията по здравеопазване в Кюстендил, поясни: „В хода на тази процедура се установи, че има такъв показател, който е завишен, и в момента не е удачно да се използва за пиене от населението. Това е мярка, която не е окончателна. Тя е временна и е до излизане на окончателните резултати. В случай че нещата се променят в показателите на водата, това ще бъде променено и съответно табелата ще се махне, но докато трае проучването, сме длъжни да информираме хората, така че да е ясно, че не е подходяща за пиене“./БНР

 

1 коментар

  1. Конкуренцията в бутилирането на минерална вода е жестока. След отнемането на Лиценза на фирма Макена за бутилиране на Мин.вода , концесията остана в Министерството на околната среда и водите.
    През лятото на 2018г. РИОСВ Перник спира крановете при извора с условие /общината да постави водомери и да плаща водата /. В следствие на затворените кранове водата започна да извира в съседните ниви. Община Невестино постави водомери, а РИОСВ Перник пусна водата чак в началото на пролетта. Сега Инспекцията по здравеопазване Кюстендил реши без да има причина да прави изследване на водата. Години наред Инспекцията по здравеопазване Кюстендил не направи нито едно изследване на водата. Това е истината.

Comments are closed.