Погребват Ангел Христов-Геле

Опелото на Ангел Христов-Геле е насрочено за 08.06.23 год., от 13.30 часа в катедрален храм “Св. Георги Победоносец”, в центъра на Дупница. Това потвърди архиерейският наместник отец Георги Паликарски. Погребението е планирано за 15.30 часа в алеята до гробищната черквата “Св. Иван Рилски”.

С постановление на прокуратурата тялото на А.Христов бе освободено и предадено на семейството във вторник следобед. Близките получиха разрешение за организиране на траурната церемония. Първоначално планираното опело за сряда бе променено с ден по късно, заради желанието на семейството в най-тъжния ден да присъстват хора, които са извън пределите на страната.

Близки на опечаленото семейство са поискали съдействие от Общината за ползване на паркинга около централния катедрален храм, както и за организацията на движението в района.

Припомняме, че Ангел Христов почина на 03.06.2023 година в имението си в Ресилово от масивен инфаркт. Известието, удостоверяващо неговата смърт бе издадено от медицинско лице на МБАЛ “Св.Иван Рилски 2003”. Смъртният акт бе издаден от длъжностно лице към ГРАО-Община Дупница. Полицията иззе тялото от местна траурна агенция, след което то бе откарано за извършване на процесуално-следствени действия и аутопсия. Така планираното опело, което трябваше да се състои в неделя (Петдесетница), от 13.30 часа, в централния храм на град бе спряно и отменено.
Впоследствие ексминистърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че с ДНК тест е доказана самоличността на Ангел Христов. Ден по-късно аутопсията потвърди причината за смъртта – остро разстройство на коронарното кръвообращение, съобщиха от прокуратурата. От държавното обвинение уточниха още, че са взети материали за допълнителни изследвания. Остават въпросителните около това как издирваният от 11 години с червена бюлетина от Интерпол Ангел Христов е дошъл в България, как е преминал границата на страната и как е пребивавал в собствения си дом в село Ресилово преди да издъхне. Все още тече проверка за дейността на местното Районно управление. Продължават разпити на всички лица, свързани със случая.