Wednesday, July 17, 2024
HomeНовиниБългарияПодаваме декларации пред данъчните до 2 май

Подаваме декларации пред данъчните до 2 май

Вече са дошли над 2 хил. декларации, отчетоха от НАПdanatsi

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден), съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Днес беше публикувана декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод. Формулярът изчислява автоматично дължимия данък следпопълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията и да се попълни офлайн.

Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично, уточняват от приходната агенция.

Консултации за плащането на данъци и осигуровки могат да се направят на телефона на кол центъра на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Отстъпката е 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лева и то при условие, че хората внесат декларацията си до края на март и нямат предходни задължения. Проверката за стари задължения става с персонален идентификационен код (ПИК), който се получава безплатно от офисите на НАП.

Подаването на декларации може да стане през офисите на НАП, през пощите и през интернет.

От началото на годината вече са подадени 2200 декларации, от тях над 1200 по интернет, като при тях 80% от хората са ползвали ПИК при подаването.

Данъчните служби ще работят с плаващо работно време и няма да правят паузи с обедни почивки.

Експертите на НАП напомниха, че фирмите трябва да посочат съставителя на финансовия отчет, който може да бъде физическо или юридическо лице.

Има две промени в нормативната база, които обаче ще са свързани с данъчната кампания през 2018 година. Ако през 2017 година получаваме приходите си изцяло по безкасов път, а 80% от разходите ни са също по безкасов начин, можем да ползваме отстъпка от 1% процент от дължимия данък, но не повече от 500 лева.

Ако някой подаде декларация до 1 април и установи, че в нея е допуснал грешка, ще може да подаде до края на месеца коригираща декларация, съобщи Боряна Георгиева, директор на дирекция в НАП.

“Минималната дължима здравна вноска се увеличава на 18,40 лева от тази година, след като досега беше 16,80 лева. Здравната вноска за декември, събирана до 25 януари, си остава 16,80 лева”, уточни Росен Бъчваров, говорител на НАП.

RELATED ARTICLES

Most Popular