Подновена е акцията по издирването на 34-годишния сноубордист, изчезнал в района на ски писта „Картала” над Благоевград. На терен ще работят два спасителни екипа от Благоевград и София, съобщи директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК) Емил Нешев.

Той коментира, че не може да каже какви са шансовете мъжът да е оцелял. Единственото, което може да каже е, че спасителите ще бъдат на терен, докато това е възможно. „Ще претърсваме отново лавинното поле от падналите в неделя лавини. Смятаме, че там остава най-вероятното място. Всичко друго е претърсено. Всичко друго е проверено. Остава тук да се задълбочим и да видим какво ще стане, но условията са доста опасни. Всичко зависи от времето днес. Ще се направят снежни профили, ще се направят лавинни тестове, за да се види каква е ситуацията, за да влезем до колкото е възможно, спокойни”, каза още Нешев пред радио Focus.

Той добави, че ако спасителите на терен преценят, че е твърде опасно, може и да не влязат навътре. По думите на Нешев всичко зависи от условията. Директорът на ПСС коментира, че с очакваното затоплянето на времето през следващите дни, ще става все по-рисково за спасителите да бъдат в планината и да издирват 34-годишния сноубордист от София. Нешев подчерта, че днес все още не е толкова рисково и може би ще бъде възможно да има акция по издирването на мъжа, но всичко ще се решава на момента и ще зависи от тестовете, които ще бъдат направени.