Ще предложат на търг кораба “Вера Су”

На заседание на МС е решено още 40 млн. лева се бъдат предоставени за подпомагане на автобусните превозвачи. От понеделник всеки може да си подава документите, за да получи определените помощи.
Одобрена бе и позиция за подаване на жалба за пакета мобилност, който е доста дискриминационен към българския автобусен транспорт.
“На първо място бе въведена т.нар. мярка за подпомагане на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева. И се надяваме с този акт на Министерския съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, за да могат да получат една глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка ситуация и отражението от ковид кризата. На второ място един ангажимент и много важна мярка – бе одобрена позиция за подаване на жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета мобилност, който е доста дискриминационен към българския автобусен и автомобилен международен транспорт”, каза Алексиев.
Ако в 14-дневен срок, който изтича другата седмица, корабособственикът и застрахователят на кораба “Вера Су” не покрият разходите по спасителната операция, той ще бъде продаден на открит търг. Това съобщи транспортният министър Христо Алексиев след днешното заседание на Министерския съвет.
Алексиев информира, че корабът в момента е на сух док. Задържан е от държавата и ако разходите не бъдат покрити от застрахователя, ще бъде продаден на открит търг. Цената му би била около 3 млн. лв.
Същевременно “Вера Су” може да бъде използван за научноизследователски мисии. В морското училище във Варна ще се обучават по спасителната акция за кораба.
Направено е и задание да бъде построен нов многофункционален кораб, който да помогне при такива ситуации в бъдеще./БНТ