65-годишният Йордан Начев извади богоявленския кръст от р. Бистрица в едноименното дупнишко село. Начев е известен с това, че през септември миналата година изкачи най-високия връх в Турция – Арарат (5165 м). Целта на покоряването на върха бе благотворителна – за изграждането на терапевтичен център за дечица с проблеми в развитието и комуникацията.

Йордан споделя, че не се страхува от коронавируса. Не изпитвал страх и при изкачването на Арарат, случило се по време също на пандемията.

„Над 10 младежи се хвърлиха в реката за кръста. Не бяха го открили веднага. Аз се прибрах в църквата, а те се позабавиха, докато дойдат с кръста. Пристигнаха 3-ма младежи, на които Йордан Начев бе дал кръста, след като го бе намерил. Той самият не дойде. Младежите получиха кърпи и др. подобни неща и по 50 лв. Подаръците са от църковното настоятелство. Всичко мина нормално, много културно за Бистрица. Имаше полицейска охрана, хората носеха маски и по време на литургията, и на водосвета”, каза отец Георги Гелов – свещеникът в храма „Св. Възнесение Господне” („Св. Спас”) в Бистрица.

Юлияна КОЛЧАКОВА