Полетът на Радев на „Рафал“ на Никулден – изпитание за Франция и НСО

 

Отговорността по време на полета на ”Рафал” на Румен Радев поема Франция

Полетът на президента Румен Радев на самолета „Рафал“ ще е изпитание както за НСО, така и за френската държава.

Самолетът „Рафал“ е двуместен. В едната кабина на изтребителя ще бъде президентът Румен Радев, в другата – французин.

„Няма как държавата да те пусне в чужд самолет да изпълниш полет сам“, поясни пред Епицентър.бг президентът необичайната ситуация.

За първи път българин ще пилотира „Рафал“ – един от най-добрите съвременни многоцелеви изтребители, който е на въоръжение на френските ВВС. На връх Никулден, на 6 декември 2017 това ще направи българският президент и боен ас Румен Радев по време на официалното си посещение във Франция по покана на колегата си Еманюел Макрон.

Изпитанието е сериозно, защото това няма да е полет за шоу – в небето на Франция българският държавен глава ще прави истински „прихвати“, ще демонстрира уменията си във „въздушни боеве“. Ще бъде включен официално в графика на ВВС на Франция. И крие неизвестни.

Полетът на Радев на френския суперизтребител „Рафал“ ще трае близо час и половина – време, в което българската НСО няма да има контрол върху сигурността на най-важния човек, за чийто живот носи пряка отговорност. Това вече изправя службата на нокти, защото никой от гардовете не може да се качи заедно с Радев в изтребителя, а и никой от тях не може да издържи на огромното натоварване, което имат топпилотите.

Директорът на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов вече е коментирал с Румен Радев, че „този полет е предизвикателство за националната сигурност“. Гардовете, които охраняват държавниците ни, отдавна са тренирани за техните хобита. Навремето бяха свикнали с дългите планински преходи на Петър Стоянов и Иван Костов, с гмурканията под вода на Сергей Станишев, с ловните излети на Георги Първанов, за тях не са изпитания и футболните емоции на Бойко Борисов. Радев сега ги хвърля в неизвестното.

Какво се прави в такива случаи? Ситуацията бе „отработена“ през юни т.г. по време на българско-американската летателна тренировка „Тракийски орел 2017“. Тогава президентът Румен Радев изпълни полет на изтребител F-15С по покана на командващия Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка и командир на Съюзното командване на НАТО генерал Тод Уолтърс.

Отговорност за неговата сигурност по време на този полет поеха официално САЩ. Във втората кабина бе американски ас, който „подсигуряваше“ живота на българския държавен глава. Сега във Франция ще бъде същото. Самолетът „Рафал“ е двуместен. В едната кабина на изтребителя ще бъде Радев, в другата – французин. Управлението на машината е абсолютно еднакво и в двете кабини.

„Няма как държавата да те пусне в чужд самолет да изпълниш полет сам“, поясни президентът пред Епицентър.бг необичайната ситуация. Така че, докато е на борда на “Рафал”, Франция носи официално отговорност за живота и сигурността на българския държавен глава. И за Румен Радев полетът е огромна отговорност, въпрос на професионална чест и разбира се, държавнически акт.

„Това не е само жест от страна на Макрон, но и прагматична политика, защото този самолет може да бъде включен, аз настоявам да бъде включен сега при новите изисквания в ЕС за изстребител. Има три европейски самолета – ЕС включва „Еврофайтър“ и „Грипен“, но не включва „Рафал“. Аз смятам, че трябва да се включи и „Рафал“, подчерта държавният глава пред „Епицентър.бг.

„Рафал“ е многоцелеви изтребител, направен без американско участие, от последното поколение на френския самолетостроителен концерн “Дасо”. Развива максимална скорост от 1912 км/ч, с далечина на полета 2000 км. А на тези, които ще се опитат да приемат това като лобизъм, държавният глава отсега отговаря:

„Не, това не е лобизъм, напротив! Разширяваме ветрилото. Колкото повече, толкова по-добре“.

И припомня, че през 2011-2012 г. ние сме пратили оферти до 9 държави за 15 типа самолети – и за новия Ф16, и  Ф18, и за „Рафал“, и за „Еврофайтър“, и за „Грипен“, и за нови, и за стари. Цената на офертите за новите изтребители с въоръжението, извън „Грипен“, започвала от 2 милиарда и половина евро нагоре. Оттам нататък е известно какво се случи, за да стигнем до трите оферти… Но тази тема вече е изговорена. А за резултатът – ще го чакаме във времето.

Президентът Макрон ще наблюдава полета на президента Радев в Елисейския дворец. На следващия ден двамата имат съвместни срещи. Преди няколко дни Румен Радев мина на авиолекарска комисия във ВМА и показа изумителни показатели – кръвно 120/80, пулс 47 – по време на пълно функционално изследване. Лекарската комисия е сравнила сегашните му данни с последното изследване, което е правил през 2012 година и се оказало, че днешните показатели на Румен Радев са по-добри от тези преди пет години.

„Спортувам. Не играя футбол. Имам си мои методи, които с годините съм развил, така че с по-малко време да има по-голям ефект“, поясни президентът „тайната“ на перфектната си форма. Ясно е, че страстта на Радев към самолетите никога няма да угасне.

„Благодарен съм на професията, която ми даде всичко. Така мисля градивно за бъдещето“, признава президентът и споделя чувствата, които изпитва човек, когато е сам в небето:

„Хилядолетия наред в човек се е насаждал страхът от височината. Това е заложено в нашето подсъзнание. Но, издигайки се със самолета, ако не успееш да смачкаш чувството на страх, да се абстрахираш от него, да превърнеш страха от височината в обикновени показания на цифри от таблото, ти си загубен. А след като преодолееш този страх, идва красотата, която виждаш горе – връхлитат те невероятни гледки: залези, звезди, облаци и ти „плуваш“ сред тях. Невероятно усещане. Но трябва да смачкаш и чувството за красота и да се фокусираш в цифрите от таблото. Така че в небето няма място нито за красота, нито за страх – живееш в абстракцията на един цифров свят. Емоциите се задушават още в зародиш. Иначе не можеш да оцелееш, камо ли да победиш!“