Политиката няма място в решението на „Фолксваген” за това къде ще построи новия си завод. Това заяви на пресконференция външният министър на Германия Хайко Маас, който е на официално посещение у нас. Маас обясни, че ще бъдат взети под внимание факти като този, че немският език е разпространен в България, но решението ще е изцяло на автомобилния концерн. Все още няма яснота дали германският автомобилен концерн “Фолксваген” ще построи новия си завод, планиран за Европа, в България. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, който е на официално посещение у нас, бе категоричен, че политиците няма да се намесват в решението на автомобилната компания.

„В България действа изключително активна индустриална търговска камара. Известно е, че в България немският език е много разпространен. Всички тези неща са известни и това ще бъде взето предвид от автомобилната компания, когато взима решението си. Но искам да кажа, че това е решение, което ще бъде взето от фирма „Фолксваген”, това не е въпрос, в който политиката може да се намесва“, коментира Маас.

Германия е един от най-големите инвеститори в България. Около пет хиляди германски фирми развиват бизнес у нас, а немският език е вторият най-изучаван чужд език, отбеляза от своя страна българският външен министър Екатерина Захариева след срещата си с Хайко Маас. Двамата министри са обсъдили актуални теми от двустранните отношения и дневния ред на Европейския съюз. dariknews.bg