Полицаи и пожарникари излизат на протест на 5 юли, Цветанов: “Некоректно” е решението им да свикат протестен митинг навръх празника си

 

Полицаите и пожарникарите излизат на протест на 5 юли пред храм-паметник “Св. Ал. Невски” с начален час 11 часа, обявиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.  Повод за протеста са ниските трудови възнаграждения в системата на МВР.

От организацията уточниха, че на протест излизат още спасителите и държавните служители в институтите и Академията на МВР.

“Ние отново няма да честваме празника на МВР”, заяви председателят на организацията Валентин Попов. Оттам допълниха, че служителите на МВР са жертви на системата.

“Задавали са ни въпроса напук ли го правите – не, не е напук. Между нас върви синдрома „жертва се оплаква на жертва“, Когато една жертва на системата дойде при нас, тя търси помощ от жертвата”, коментира Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката, цитиран от “Фокус”.

В началото на месеца синдикатът поиска 15% увеличение на полицейските заплати. Вътрешният министър Валентин Радев обаче обяви, че това няма как да се случи в момента.

Радев посочи, че не вижда причина за това, като не се съгласи със синдикатите, че няма достатъчно облекла за служителите на МВР.

“Какви дрехи няма? Складът, който се намира в „Симеоново“, е пълен с дрехи за една година“, посочи Валентин Радев тогава.

По този повод Попов обяви пред БНР, че не знае да има пълни складове с облекла за полицаите.

“Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят. Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината. Предстои едно преместване на едни складове в Симеоново и те още не са пълни. Нови униформи ще има скоро най-вероятно. Вече се изпълняват няколко обществени поръчки. Трябва да уточня, че болшинството колеги, които изпълняват задълженията си в униформено облекло, не са получавали такова в продължение на години – три, четири, че даже и пет”, коментира той.

Цветан Цветанов призова полицейските синдикати “за диалог, но не през медиите”, след което нарече “некоректно” решението им да свикат протестен митинг навръх празника на полицейските служители – 5 юли.

Шефът на депутатите от ГЕРБ и дясна ръка на Бойко Борисов в партията обяви, че ръководството на МВР – министър Валентин Радев и заместниците му, работели и имали като приоритет едно от исканията на служителите – да бъде обезпечена най-после нуждата им от нови униформи и оборудване. Цветанов призна, че дрехите на полицаите не са обновявани от 2012 г.

Високопоставеният представител на ГЕРБ тогава бе министър на вътрешните работи и вицепремиер (в периода 2009-март 2013 г. – б.р.), а в периода на втория мандат на ГЕРБ във властта оглавяваше парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. А бюджетът на МВР минава през тази комисия преди да стигне до пленарната зала, парламентарният контрол над ведомството също е работа на комисията.

Цветанов не отговори по същество на въпроса склонни ли са управляващите да приемат искането на полицаите за увеличение на заплатите им с 15 на сто от 1 юли 2017 г. И индиректно отложи разговора за времето, в което ще се изготвя новия проектобюджет за 2018 г.