Monday, July 22, 2024
HomeРегионКюстендилПолицейска акция около училищата в област Кюстендил

Полицейска акция около училищата в област Кюстендил

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ бе представена в четвъртък от началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Кюстендил Р. Боюклийски.

Акцията ще се проведе в периода септември – октомври 2023 г. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

Традиционно преди началото на учебната година  съвместно със служители на РДПБЗН – Кюстендил,  са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детски градини. Проведени са работни срещи с ръководствата на  охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.

Полицейските наряди ще имат за задача и да следят да не се допуска продажба на наркотични вещества в районите на училищата.

В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

Продължават съвместните графици и за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.

През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.

И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

Статистика:

От 1 септември  до 31 октомври  2022 г. на територията на Кюстендилска  област  са възникнали 57 ПТП.  Тежките са 12, убитите са 4-ма, а ранените – 19. Пътни произшествия с участието на деца и юноши до 18 г. няма.

RELATED ARTICLES

Most Popular