Поредно посегателство срещу българския клуб в Охрид, напрежението ескалира

Стрелба с оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III” в Охрид предизвика дипломатически скандал. По сградата е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил, като са счупени стъклата на един от прозорците и входната врата. За щастие няма пострадали. Извършителят не е заловен. Докато нападателят е стрелял, осветлението в клуба е било включен, но вътре в помещението не е имало хора. Намерени са поне осем гилзи. Случаят е поет от охридската полиция и прокуратура.
Външното министерство в Скопие определи случилото се като „вандалски акт”. Дипломатите осъждат събитията и допълват, че подобни нападения могат да застрашат живота на хората.

Българското Министерство на външните работи също излезе с позиция срещу „сериозното криминално деяние”. Във връзка със случая МВнР извика на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска, на която бе връчена остра протестна нота. В нея се посочва, че повтарящите се примери на ескалиращо напрежение и системното отсъствие на адекватни мерки създават атмосфера на безнаказаност и мултиплициране на инцидентите срещу българите в Северна Македония.
България настоява да бъдат намерени и осъдени извършителите на престъплението. Агнеза Поповска е обяснила, че институциите работят по разкриване на извършителите. От външно министерство потвърдиха, че според информацията на Генералното ни консулство в Битоля, намерените патрони в клуба след стрелбата са няколко.

Министър Николай Милков е поставил остро въпроса пред Буяр Османи и в Барселона. От МВнР подчертаха, че успоредно с разследването на този инцидент, който градира ескалацията през изминалите месеци, трябва да бъдат взети мерки за това, българските клубове да могат свободно да извършват своята дейност.
Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се. Консулът ни Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая, обясняват още от МВнР.

„Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб „Цар Борис III” за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което МВнР изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София”, посочват още от ведомството.
От МВнР отбелязват реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемат такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като “вандалски акт”.

Припомняме, че само преди два дни прозорците на клуба бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при неговото официално откриване.

На 12 октомври неидентифицирано лице счупи с брадва табелката на културния клуб. Извършителят е крещял “фашисти” и е отправял обидни реплики.