Дмитрий Песков

Кремъл: Решението на Финландия за НАТО е заплаха

Кремъл обяви, че решението на Финландия да се присъедини към НАТО “определено” е заплаха за Русия и че разширяването на военния блок няма да направи Европа или света по-стабилни. Пред репортери по време на конферентен разговор, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че стъпките, предприети от Финландия за присъединяване към НАТО, са повод за съжаление и причина за налагане на симетричен отговор.
Президентът и премиерът на Финландия заявиха по-рано днес, че страната им трябва да кандидатства за присъединяване към военния алианс “без забавяне”.
От своя страна бившият президент Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия предупреди днес Запада, че увеличаването на военната подкрепа за Украйна от страна на САЩ и съюзниците им рискува да доведе до конфликт между Русия и НАТО.
Подобен конфликт винаги носи риска да се превърне в пълномащабна ядрена война, пише Медеведев в “Телеграм”:
“Помпането на оръжия с Украйна от страните в НАТО, обучение на войници да използват западна екипировка, изпращането на наемници и ученията на държави от Алианса край нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия”./БНР

Финландското ръководство подкрепи членството в НАТО