Пороят срути къщи в Самоков, под вода са домът на бишия съветник Трайко Малинов и на най-възрастната жена в Широки дол, баба Зина изплака: Бог да ме прибере, с 200 лв. не мога да поправя щетите, в паниката обух цървул и ботуш

Олга Илиева: Домът ни падна, изпратихме децата при роднини в Дупница, безработни сме – къде ще живеем само Бог знае

Трайко Малинов: Звъняхме на 112, но чуят ли за 7-и квартал, никой не поиска да дойде! На 73 години съм, на такова чудо не съм виждал

Паникьосани и ужасени самоковци се вайкат как ще се справят с щетите от пороя, който наводни града и селата. Къщата на най-възрастната жена в Широки дол – Зина е под вода и възрастната жена с мъка сподели, че вече не й се живее. Наводнени и съборени къщи има и в ромската махала.

Днес стотици хора се бяха събрали в центъра на махалата и споделяха един на друг трагедията, която са преживяли. Едни плачеха, други се вайкаха към кого да се обърнат за щетите. Пораженията и там са големи.  Две от къщи са паднали  в следствие на дъжда, освен къщите в непосредствената близост до прелялата река, наводнени бяха и постройки в ниските части на града – 7 квартал.  Екип на „Вяра“ на място засне района, където са паднали къщите на хората.  Ето какво разказа просълзена потърпевшата Олга Илиева, която е на 30 години: „Къщата ни падна вчера. Звъняхме многократно на 112, но никой не дойде. По чудо не пострада никои от нас. Прекарахме нощта в комшиите а децата ги закарахме при роднини в Дупница. Беше много страшно, чудооо..  Имаме две дечица,  с мъжа ми сме безработни, от никъде нямаме стотинка доход. Къде ще живеем, как ще си оправим къщата , само един Бог знае. Децата много са изплашени, ние също. Дано да ни се помогне”, моли семейство Илиеви.

64- годишният Живко Малинов описа трагедията която е преживял: „Щетите са големи, всички мебели плуват във вода. Плаче ми се, та ми се вика. Всички спестявания през годините ми отидоха на вятъра. Цяла нощ не съм мигнал, изнасям с кофи тонове вода.“

Къщата на бившият съветник Трайко Малинов също е под вода ето какво сподели той: „ На 73 години съм, такова чудо не съм виждал. Много сме изплашени. Най-лошото е, че стократно звъняхме с на 112, но като чуят , че става въпрос за 7-ми квартал не ни обърнаха никакво внимание. Тук никои не дойде да пита ние дали сме живи или умрели.“

Има вероятност да паднат и още къщи, тъй като са с нестабилна основа има доста неукрепени.

Село Широки дол до Самоков също пострада от валежите. Дъждът е нанесъл сериозни щети на инфраструктурата на селото. Под вода е  и къщата  на най-възрастната баба  от селото – Зина Карапанчева. Тя е на 89 години. Щетите са големи . Хората разказват, че река Широкодолка  минава  в близост до къщите, излязла от коритото и е наводнила имотите.  „Не ми се живее повече, аз не съм млада като вас за да справим, сама съм, кой ще ми оправи покъщнината. Пенсията ми е 200 лв. Искам Бог да ме прибере. Вчера се питах сама, какво да правим , жива ли ще влизам в гробищата,  такова чудо не съм видела. В паниката съм обула у тая нога един ботуш, а на другия цървул.  Имам сестра добре, че е тя та ме прибра в нейния дом. Молим се да умрем, искам да не се мъча, това не е живот деца.

Кметът на с. Широки дол Илия Ръкльов също е бил на крак едно денонощие като е помагал  на хората. Ето какво сподели той: „ Хората от селото непрекъснато ми звъняха. Количеството на валежите беше много голямо. Голяма час от водата се стече тук от планината . Бетонни тела бяха изровени , инфраструктурата е повредена.На места има изровен асфалт, канавките са разрушени. Имаме канал над селото, които не можа да поеме количеството валежи, преля и от канала което преля отиде в имотите на хората. Като цяло щетите са големи на хората, има доста умрели птици. От „Гражданска защита“ веднага дойдоха,  огледаха местата , изпратиха ми багер.  Очаквам всеки момент  да дойде комисия, която да описва щетите на засегнатите хора. „- сподели Ръкльов.

Бедствено остава положението в Самоков и селата след  излелия се порой. В момента се извършва оценка на щетите, а хората продължават да отводняват и почистват домовете си. Ситуацията в Самоков и селата Широки дол, Бели Искър, Драгушиново, Мала Църква, е  потресаваща. Над 250 сигнала са подадени до „Гражданска защита“. Служителите са на крак от денонощие, заедно с екипи на пожарната в Самоков. В рамките на пет часа паднаха 175 л/кв. м дъжд и река Боклуджа преля. Наводнени бяха улиците и стотици домове. Според очевидеца Димитър Алексов,  които е на 80 години, коритото на река Боклуджа е тясно и плитко. „Трябва да се разшири, а хората не бива да си хвърлят боклуците в реката. На места водата беше толкова буйна, че влачеше автомобили”.

На много места асфалтовата настилка е пропаднала. Прелялата река е влачила отломки, събаряла е огради, на места, близки до брега, е достигнала до 2 метра.

Според кмета на Самоков Владимир Георгиев все още е рано да се каже какви са щетите. Оценката все още не е започнала, защото през цялата нощ от общината са работили по отводняването на домовете.

Обхватът на наводнението обаче е голям – близо 3/4 от града, както и доста села, посочи той.

Щетите ще бъдат оценявани от екипи, които ще обиколят засегнатите имоти. Същевременно отделът за социална грижа ще провери дали има възможност за даване на еднократна помощ.

В близкото село Бели Искър, Мала Църква, улиците също са били залети от огромна вълна.

Заради наводнението временно беше затворен за движение пътя между Самоков и Ихтиман.

На места водата в домовете достигаше до метър.

От общината твърдят, че преди седмица са почистили коритата на реките и че причина за наводненията са проливните дъждове.

Марияна Вучова