Постоянен арест за обвинения в убийството на 29-годишния кюстендилец

55-годишният Румен Стойчев от Кюстендил остава в ареста с определение на Окръжния съд. Магистратите взеха мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на мъжа, обвинен в умишлено убийство на Николай Стойнев, на 29 г., във вторник.

При това работно обвинение, законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 10 – 20 години. Това се посочва в искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение от Окръжна прокуратура. По данни на съдебния лекар д-р Николчев на жертвата са нанесени 6 удара от едната страна на главата и 16 от другата. Главата му е била буквално размазана, изтъкна прокурор Владимир Мицов.
Защитата, в лицето на адвокат Вася Пешева, поиска назначаването на съдебно-психиатрична експертиза, от която да стане ясно дали обвиняемият има годност да участва в процеса. Съдът намери това искане за неоснователно, заради липсата на данни за психично заболяване.

Съдът счете, че на този ранен етап от разследването са събрани доказателства и може да бъде направено обосновано предположение, че привлеченият като обвиняем Стойчев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. Окръжен съд намира, че е налице е реална опасност да извърши престъпление, като този извод се обосновава въпреки чистото му съдебно минало от тежестта на престъплението. Реална опасност от укриване не се обосновава по делото. Има адрес, на който е открит и задържан. По доводите на защитата за психиатрично заболяване на обвиняемия, на база материалите по делото и поведението му в съдебна зала, съдът не съзира данни за такова, по тези съображения намери за неоснователно искането на защитата за вземане на мярка за неотклонение „Домашен арест“.
Към момента няма данни за лечение на психично заболяване, се казва още в мотивите на съдия Йоланда Цекова.

Пред съда Румен бе лаконичен и първоначално обяви, че не знае за какво е задържан. От 80-те години имам проблеми, не са ми казали диагнозата. Имам си и лични проблеми. Хората ме заглеждат и ме водят при д-р Разсолкова – психиатър. Казваха ми, че съм нервен и брат ми ми даваше лекарства. Лекувал съм се и с минерална вода в балнеосанаториума“, обясни Румен, цитиран от Infоmreja.

Определението, с което по отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

В съдебна зала не присъстваха близки и роднини на двете страни.

Припомняме, че сигнал за окървавено мъжко тяло в тревна площ в местността Гола Велика в Кюстендил бе постъпил в полицията чрез тел. 112. Изпратени екипи от полицията и Спешна помощ установили смъртта на кюстендилеца Николай, познат с прякора Бизнеса. Арестуван бил приятелят му, с когото преди това са пили, но се скарали и сбили. По-възрастният убил с камък приятеля си, показват първоначалните данни.

Снимка – Focus