Постоянен арест за шофьора джигит, бягал 100 км от полицията и ранил двама униформени в Кюстендилско

Окръжен съд – Кюстендил потвърди мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 41- годишния кюстендилец И. Т. Той бе привлечен от Районна прокуратура – Кюстендил като обвиняем за 6 престъпления: за това, че на 02.09.2023 г., на пътя между селата Нов чифлик и Багренци и нарушил правилата за движение и причинил ПТП, между управлявания от него лек автомобил „Мерцедес“ и полицейски автомобил „Опел Астра“, като по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на двама полицейски служители; за това че е пречил на органи на властта – автоконтрольори от ОД МВР – Благоевград и ОД МВР – Кюстендил да изпълнят задълженията си по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, и по опазване на обществения ред; за закана за убийство към длъжностно лице, както и за извършване на непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост и цинизъм.

Материалите по делото са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Кюстендил, която с постановление от днес ги е приела за разследване на престъпление по чл. 342, ал. 3 от НК – за умишлено причиняване на средна телесна повреда, при нарушаване правилата за движение.

Налице е, както обосновано предположение за авторство на деянията, така и абсолютно реална опасност от извършване на друго престъпление, предвид цялостното поведение на обвиняемия, се посочва в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че 41-годишният шофьор бяга от полицаи, мина през шипове и бариери, катастрофира и рани двама униформени.

До екшъна се стигна след като мъжътнавлезе в зоната на колоездачите, по време на международното състезание “По пътя на римляните” в Разлог и създаде опасност от инцидент. Джигитът не се подчини на подадените от полицията сигнали да спре. Опитите да бъде стопиран в района на Банско, удариха на камък. Гонката продължи по главен път Е-79 по пътя за София, като шофьорът навлезе на територията на Кюстендилска област.

Той премина контролно-пропускателни пунктове и в Кюстендил, където продължи да не се подчинявана подаваните сигнали, преминавайки през заграждания и шипове с висока скорост. Между селата Багренци и Нов чифлик, 41-годишният водач се удари в служебния автомобил “Опел астра” на полицията в Кюстендил, а после се заби и в дърво. При удара в полицейския автомобил пострадаха двама униформени.