Един от най-известните банскалии – Живко Кърпачев, взе за пътуването крешчина и малка пищялка, с която банските песни да екнат сред хималайските исполини

За истинското приятелство нямат значение времето, пространството и обитаемите светове. Една група приятели, обединени от любовта към планината и Банско, споена от мечтата за Хималаите, измина хиляди километри, за да остави знак на приятелство в памет на алпиниста Николай Проев-Пройката.
Както истинските отношения нямат нужда от много думи и обяснения, така и кратко и немногословно те изпратиха съобщение от сърцето на Хималаите: „И 10 години по-късно връх Чако гледа и си спомня: за големия човек, истинското приятелство и приключенския дух. С помощта на семейство и приятели, поставихме паметна плоча на Пройката в близост до манастира Tashi, над Phu и пред директния, остър поглед на вр. Чако. По идея на сдружение „Николай Проев-Пройката”’ бе направена паметна плоча и монтирана в подстъпите на връх Чако, на слизане от който преди 10 години загина именитият ни съгражданин. Светла му памет!“
В началото на ноември един от най-известните банскалии – Живко Кърпачев, заедно с един от най-известните планински водачи у нас – Жоро Черния, и преподавателя от Спортната академия доц. Александър Шопов потеглят към покрива на света. Важна е целта на приключението – поставяне на паметната плоча на Пройката и изкачване на петхилядник, но най-важен е пътят към мечтата, особено в неговата финална част в азиатската високопланинска екзотика.
Живко Кърпачев е желан във всяка компания заради добротата си и усмивката, чувството за хумор, пеенето и свиренето на всевъзможни инструменти, табиетлъка в направата на бански мезета и червено вино. Тъй като не може да измени на себе си, дори и на хиляди километри от Банско, той слага в раницата и крешчина (сушен свински бут), и малка пищялка, с която да екне банските песни сред хималайските исполини.
Не само в Пирин и Банско, и в Непал между него и хората няма бариери. С еднаква радост и удоволствие скача с децата, преде вълна от хималайски якове, свири с местните хора непалски мелодии, възхищава се и се прекланя пред скромността на Лакпа Шерпа – човека, изкачил осем пъти Еверест, Анапурна и много други върхове, който, обут с евтини джапанки, готви, сервира и мие посудата.

Живко отбелязва съвсем не на шега, че изкачването на Лакпа на многохилядните върхове за него е сигурно като за банскалии ходенето до Муратово езеро – приятна и лека разходка.
Сбъдването на мечтата на Живко в надморска височина е изкачването на хималайски връх Kang La Pass, а в емоционална – ще продължи завинаги в споделяне на впечатления, случки и спомени на чаша вино сред приятели.