На 80-годишна възраст почина народната певица Олга Борисова.

Тя е родена на 28 юни 1941 г. в кюстендилското село Жиленци. През 2006 г. е удостоена със званието Почетен гражданин на Кюстендил.

От общинската управа потвърдиха вестта за кончината й. На официалната страница на Община Кюстендил във Фейсбук се четат думите:

“Скърбим за непрежалимата Олга Борисова! Поклон пред светлата й памет! Бог да упокои душата й!”

Олга Борисова е една от легендите на българския фолклор.
От 1964 г. тя бе солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. Най-известните ѝ песни са „В село дюлгере дойдоа“, „Лепа Яно“, „Пладнина е братко“, „Майстор Манол“ („Вградена невеста“) и много други.
“Посветила съм целия си живот на пеенето и българската народна музика, за което съм безкрайно щастлива”, казва Олга Борисова в документалния филм на БНТ от 2011 г. за нейния живот – “Предопределеност”.
Самостоятелно и с „Мистерията на българските гласове“ пее в най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Записва стотици песни от Кюстендилския край за БНР и Балкантон, издава три дългосвирещи плочи и компактдиск „Цветни съзвучия“.

През 1991 г. заедно с „Мистерията на българските гласове“ получава престижната американска награда за музика „Грами“.

През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон.

Само преди месец президентът Румен Радев връчи на Борисова почетния знак на държавния глава. Тогава той каза в приветствието си на церемонията, че постиженията на отличените могат да се нарекат духовна мисия и мерило за съществен принос към нашето съвременно духовно развитие.