Почит към Тодор Александров в Благоевград

 

Благоевградчани отдадоха почит към паметта на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров в деня на 99-годишнината от смъртта му. Това стана на възпоменателно тържество пред бюст-паметника на бележития деец на организацията и голям български патриот в градинката пред Съдебната палата.
Пред монумента положиха цветя и се поклониха зам.-кметът Мария Петрова, областният управител на Благоевград Мария Димова, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на политически партии, членове и симпатизанти на ВМРО-БНД, общественици и граждани.

В словото си председателят на общинската структура на ВМРО припомни житейския път на родения на 4 март 1881 г. в махала Ново село на Щип Тодор Александров, революционната дейност и приноса му за възстановяването и развитието на Вътрешната македонска революционна организация като неин лидер.

Изтъкнати бяха неговата пословична строгост, твърдост, непримиримост, непреклонно родолюбие, преданост и вярност към България и българските национални интереси.
Членове на местната структура на ВМРО и представители на институции поднесоха цветя пред паметника му.

“Най-важното, което трябва да помним за Тодор Александров в ден като днешния е, че той обрича себе си и живота си на Македония”, казаха членовете на ВМРО Николай Николов, Вангел Тодоров и Станимир Радулов.

Тодор Александров е наричан “последният цар на планините”, а с името му са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война.
Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Негови са думите: “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата”./БНР