По предложение на ОбС шефа Гущеров съветниците гласуват за стартиране на конкурс за постоянен управител на болницата в Дупница

Емил Гущеров

 

Община Дупница да проведе конкурс за управител на МБАЛ „Свети Иван Рилски” в града, предлага председателят на местния парламент Емил Гущеров. Докладната записка е в дневния ред на заседанието на ОбС, насрочено за 23 юни (петък). С приемането й съветниците ще дадат старт на провеждането на конкурсна процедура за избор на постоянен управител на общинското здравно заведение, начело на което сега е хирургът доц. Димитър Недин. Както е известно, той бе избран за временно управляващ болницата и назначен със срок до провеждане на конкурс, който изтича. Това се случи, след като спечелилият предишния конкурс д-р Владислав Миков подаде оставка.

Общинският съвет ще трябва да приеме и изискванията към кандидатите за управител. Те трябва да притежават образователно-квалификационна степен „магистър” по медицина, съответно дентална медицина или икономика, както и квалификация по здравен мениджмънт. Кандидатите трябва да имат най-малко 5 години трудов стаж като лекар или икономист. Ще трябва да представят и програма за развитието и дейността на болницата за тригодишен период.

Припомняме, че тази седмица Районна прокуратура – Дупница образува досъдебно производство срещу бившия временен управител на лечебното заведение Росен Тимчев. Обвинението е за упражняване на професия без съответна правоспособност, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. Производството е във връзка със сигнал от Агенция „Медицински одит“ и председателя на Общински съвет – Дупница, в който се посочва, че временно назначеният за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в гр. Дупница Р. Тимчев представил в Агенцията по вписванията копие от диплома за завършено висше образование със специалност „Здравен мениджмънт“, за която след проверка от страна на Министерството на образованието и науката е установено, че е неистинска.
“Нямам никакво съмнение, че обвиненията, които ми се отправят, са безпочвени и нямат никакво основание”, коментира Тимчев.

Междувременно от община Дупнича съобщиха вчера, че договорът за отпускане на кредит за общинската болница е вече факт. Документите бяха подписани в присъствието на зам.-кмета Олга Китанова, управителя на болничното заведение доц. д-р Димитър Недин и банката, която ще осигури 500 000 лева. До няколко дни сумата ще постъпи по сметката на МБАЛ “Св. Иван Рилски” и ще започнат разплащанията с различните просрочия към доставчици.

Доц. д-р Димитър Недин
Росен Тимчев
Олга Китанова