Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияПравителството създава единен орган за политика по пътна безопасност

Правителството създава единен орган за политика по пътна безопасност

Проведохме среща на темата пътна безопасност при премиера. От два дни преследваме темата за бъдещи мерки и получаваме информация и идеи от неправителствени организации. Взето е решение всички служби и функции, които имат отношение по темата и се намират в МВР, МРРБ, МО и МТСП, да се консолидират в общ орган за политика по пътна безопасност. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Повод за това стана трагедията при катастрофата с автобус край Своге.

“Така ще е ясно кой е отговорен при нередност или инцидент, а няма да се размива отговорността. Тепърва ще се уточняват детайлите за състав и правомощия на звеното”, обяви Дончев.

Той уточни, че КАТ остава в МВР. Новото звено ще има отговорността за политиките в тази сфера и работата по темата започва от днес.

“Ще се работи по всички теми – от обучение и издаване на книжки до контрол по транспорта и пътната настилка”, каза още вицепремиерът.

Началникът на Института по пътна безопасност подчерта, че е необходима промяна на модела и те вече имат идеи за нови мерки. “Моделът, който се обсъжда с правителството, не е по повод катастрофата и тече отдавна. Катастрофата просто катализира вземането на тези мерки. Призовават опозицията и различните партии да не ползват случая за политически цели, а който има някакви добри идеи за промяна, нека ги даде и да помогне, за да спрем трагедиите”, каза Мирчев.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че вече е ясно коя част от действията в работата на АПИ трябва да се промени и призна, че досега частна лаборатория е изследвала пробите от асфалта и не държавата е била гарант за качеството. “Отговорност се носи от виновните лица, които ще бъдат установени. Но процедурата, по която работим, е международна и успешна практика. Тръжните документи минават през Световната банка, защото тя финансира, така че нещата не са толкова прости”, обясни Нанков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular