Пратиха зад решетките албански гражданин,  издирван за убийство в Гърция

Окръжен съд – Кюстендил определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на албанския гражданин С. Кабаши, за който има издадена Европейска заповед за Апелативна прокуратура в гр. Атина, Гърция. Мярката се вземадо приключване на производството по екстрадиция и ще се търпи в Затвора – гр. Бобов дол. Определението подлежи обжалване пред САС в 3-дневен срок.

Албанският гражданин / на 46 години / се издирва за умишлено убийство, незаконно носене на оръжие и употребата му, за което е осъден на доживотен затвор от Апелативен съд – Атина, Гърция.

Албанският гражданин е пристигнал за влизане в страната на 17.11.2023 г., на ГКПП Гюешево, с паспорт от Р.Албания. Същият е сменил два пъти фамилното си име. Установено е, че лицето на живо е идентично с това от фотоснимката на обект в ШИС. Дактилоскопските отпечатъци на лицето, свалени на място са идентични, с тези заложени в Шенгенската информационна система.

Съдът намира искането на Окръжна прокуратура – Кюстендил за вземане на временна мярка „задържане под стража” спрямо албанския гражданин за основателно. Подходящата мярка, гарантираща участието на С. Кабашив предстоящото екстрадиционно производство е единствено „Задържане под стража”, предвид липсата на постоянна адресна регистрация в Република България и с оглед наказанието доживотен затвор, което трябва да изтърпи.

Определението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.