Снимка: Владислав Славов, фейсбук

За проектирането са заложени 20 000 лв.

 

Бившият детски лагер в местността Марков камък над Самораново да бъде преустроен в учебно-квалификационна общинска база. Това е намерението на кметския екип в Дупница. Проектирането за реализиране на идеята е заложено в проектобюджета на община Дупница за тази година. То е в размер на 20 000 лв., които да бъдат от собствени приходи.

Ученическият лагер се ползваше преди 1989 година, но оттогава пустее и постройките в района се рушат. Идеята е да бъде възстановена административната сграда и преустроена с нужните помещения – офиси за персонал, помещения за хранене, зала за семинари, кухня и т.н., като отделно от нея да бъдат позиционирани и възможен брой къщички, тип бунгала за нощуване и район за свободно време и занимания. “Варианти за финансиране има, но нека стигнем до този етап. Преди това трябва да извървим административния път, който отнема немалък период от време. Мястото е много спокойно и красиво. Изграждането на такава база ще даде възможност за провеждане на семинари, симпозиуми, различни групови посещения от ученици… Идеята и целта са ясни, защото не може да оставим това място да продължава да се руши. Предварително готовият проект ни дава предимство за осигуряване на финансирането след това за реализацията”, коментира кметът на общината инж. Методи Чимев.

Преди няколко месеца в социалната мрежа фейсбук бяха публикувани снимки от останките на детския лагер, които предизвикаха не само носталгични спомени, но и въпроси защо е допусната тази разруха.