Председателят на БЧК акад. Христо Григоров призова да се възстанови плуването в училище

 

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) акад. Христо Григоров призова правителството да възстанови плуването като задължителна дисциплина в училище.

По традиция в началото на лятото всяка година (от 5 до 11 юни) у нас се провежда поредното издание на Седмицата на водното спасяване. Той посочи, че у нас по-малко от 25% от населението може да плува, а в Германия например този процент е около 90.

“Трябва да има обучение и то трябва да става организирано, контролируемо и професионално. Ние, когато бяхме деца, всички знаехме да плуваме. Басейните обаче се зариха, а на тяхно място се появиха молове. Не съм против, но държавата трябва да намери начин да обучава децата по плуване. Това е моят призив към управляващите”, заяви Григоров.

Доц. Стоян Андонов, който е ръководител на водноспасителната служба към БЧК, обясни, че идеята на инициативата Седмица на водното спасяване е в началото на лятото, преди ваканцията, на децата да се обърне внимание върху проблема воден травматизъм. За миналата година удавените са 133-ма, 14 от които са деца. От тези 133-ма души – загиналите в морето са 92-ма.

Благодарение на усилията на БЧК пък страната ни е единствената в Европа, в която програмите по превенция са част от учебните програми на Министерството на образованието. Така децата се запознават с елементарните правила, които да ги предпазят от воден травматизъм.

Всяка година благодарение на тези образователни програми на БЧК около 60 – 70 хиляди деца се запознават с тези правила на безопасност във или около водата. От БЧК призоваха родителите за по-строг контрол към децата си за това, къде ходят да плуват или да се къпят, за да се избегнат нежелани инциденти.

Начин за повишаване на информираността на децата, младежите и възрастните за безопасно плуване са намерили и от Дома на киното в столицата, където във връзка със Седмицата на водното спасяване започват прожекции на филми, свързани с водата. Те ще са безплатни и ще се провеждат всеки четвъртък от 15 юни до края на август от 19:30 часа.