на ВКС Лозан Панов прогнозира, че мракобесните времена в правосъдието тепърва предстоят. На форум в сряда, посветен на реформа в правосъдието, той заяви, че сегашният главен прокурор Сотир Цацаров се е прицелил в поста главен съдебен инспектор. Така контролният орган щял да се превърне в това, което е прокуратурата в последните седем години – завоевание на олигархични интереси.
Списъци на врагове висят по вестниците, а ксенофобията стана държавна политика, описа Панов ситуацията в България и допълни, че никой не може да каже кога една демократична държава се превръща в опаковка.
Върви ожесточена борба за подчиняване на съда. Този процес във ВСС е почти приключил. Горещата вода, в която в потопена правовата ни държава, е преди точката на кипене. Много страни безучастно наблюдаваха. Свободата ни трябва да дойде по естествен път, посочи той.
Според Панов основни принципи, върху които се изгражда демокрацията, са се изродили. Върховенството на закона и разделението на властите са силно компрометирани. Държавните институции са завладени от частни интереси, а в парламента са изпратени хора, които не искат да общуват със съседите си и си купуват собствен асансьор, каза Панов. (Очевидно визирайки скандала с имот на един от лидерите на ГЕРБ Цветан Цветанов).
Панов е отдавнашен критик на някои елементи в съдебната система. През ноември 2019 г. той обвини главния прокурор, че преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си по време на международен форум, организиран от Съюза на съдиите в България.
Самият Панов е обект на критики от различни посоки; името му също бе замесено в имотен скандал, тъй като Върховната касационна прокуратура проверява имот, придобит от съпругата му.