На специална пресконференция бe представен културният и спортен календар Банско лято 2021, подготвен от община Банско.

Според кмета Иван Кадев сектор туризъм е най-потърпевш от пандемичните ограничения. Поставена в такава непозната ситуация, община Банско намира златното сечение, при което в здравословна и безопасна среда да даде възможност на туристическия бранш да работи и да помогне на хората да се върнат към нормалния начин на живот. Представянето и развитието на събитийния туризъм през лятото ще бъде насърчено от традиционно богатата културна, спортна, образователна и развлекателна програма.

„Основният икономически дял в община Банско се пада на туризма. С него пряко или косвено са свързани по-голяма част от жителите на Банско и общината, много са заетите в този бизнес от други краища на България и дори от други страни. От туризма идват около 60% от приходите в общината, въз основа на които се съставя общинският бюджет, финансиращ социални дейности, здравеопазване, образование, инвестиции, градоустройство, чистота, сигурност и ред.

Съобразили сме съдържанието на програмата с посочените от Световната организация по туризъм нови основни тенденции – преобладаващ брой индивидуални пътувания, свързани със събитийния туризъм до познати дестинации”, заяви кметът.

Той синтезира в няколко думи посланието на културния и спортен календар БАНСКО ЛЯТО 2021 – традиция, приемственост и развитие.

Банско ще посрещне своите гости и на Бъндеришка поляна на най-дългата водна пързалка в Европа (400 м). През цялото лято кабинковата въжена линия ще работи, а при заявка от по-големи групи ще бъде пускан и лифтът до връх Тодорка. Това представи маркетинг директорът на „Юлен”АД Иван Обрейков.

Тази година Национален парк „Пирин” ще посрещне своите посетители с обезопасени маршрути и подновена маркировка. Новост е разработеното интерактивно приложение, чрез което туристите ще могат да се ориентират и да спазват маршрутите, ще бъде предоставяна информация за флората и фауната според локацията на посетителя. „Това приложение има допълнителна изключителна ценност, а именно локализация при бедствени ситуации и ще осигурява връзка с ПСС”, поясни директорът на Национален парк „Пирин” Росен Баненски.

Акцент в лятната програма на община Банско е „Банско джаз фест”. Кметът Иван Кадев изрази съжаление от загубата на основателя и голям приятел на Банско и банскалии д-р Емил Илиев и заяви, че неговото дело продължава да живее и общината ще работи в посока приемственост и развитие.

Тази година БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ ще се проведе в осем фестивални вечери от 7 до 14 август. Програмата на фестивала е насочена към представяне и подкрепа на българските джаз изпълнители, които години наред са били на сцената на Банско, но през последната година нямаха възможност да работят и да радват публиката. На това издание на фестивала в международната програма са заложени участия на изпълнители от Сърбия, Северна Македония, Австрия, Индонезия и др.

Първата фестивална вечер ще бъде посветена на д-р Емил Илиев и ще бъде открита от три дами с общ проект – „Дами пеят джаз и соул” – Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева. Сред познатите имена на българските изпълнители в програмата са Ангел Заберски, АКАГА, Васил Петров, Михаил Йосифов, Вили Стоянов и много други. Внимание заслужава проектът „Милчо завинаги”, представен от съпругата му – джаз певицата Вики Алмазиду, проект, започнал приживе от Милчо Левиев, завършен от Вики и приятели на Милчо. Фестивалът ще бъде закрит от Хилда Казасян и Плевенска филхармония с „Да послушаме кино”.

На пресконференцията подкрепа изказаха проф.Стефка Оникян и мениджърът на Камелия Тодорова Недялка Николова от името на всички изпълнители.

В съпътстващата програма на фестивала едни от най-добрите български художници ще изложат картините си. Адриана Цанева, куратор на изложбата „Синтез на изкуствата”, сподели готовността им да подкрепят общината в идеята за създаване на Алея на джаза.

Като част от „БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ” се предвиждат съпътстващи развлекателни събития през деня в градска среда.

„Уверен съм, че всички почитатели на джаз музиката ще бъдат зарадвани от основната програма, в която са включени всички знакови имена в този жанр в България. „БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ” се организира от община Банско и Асоциация „Фестивалите в България”, каза кметът на община Банско Иван Кадев.