Monday, July 15, 2024
HomeБизнесПредупреждават за поскъпване на тока

Предупреждават за поскъпване на тока

Таксата за небаланс достигна до колосалните 6300 лева, алармират от Сдружение на собствениците на фотоволтаични централи

Българската енергетика ще се оправи, когато политиката излезе от нея. Това заяви пред БНР Йордан Ватковски, Сдружение на собствениците на фотоволтаични централи.

Стотици производители на зелена енергия блокираха вчера пътя Русе-София. Те настояват за промяна в новата методика за изчисление на цените на балансиращата енергия.

“Ако не се промени, ние няма как да функционираме – да посрещаме разходите си, да плащаме кредити, данъци, осигуровки и заплати. Когато цялата сума ни е прихваната за такса “Балансиране”, оставаме без финансов капитал, с който да оперираме”, обясни той.
КЕВР ще излезе със становище до края на седмицата.

“Това, което въведоха, увеличава десетократно нашите разходи. Ние произвеждаме над 50% от електроенергията на България. Ако фалираме, това ще се отрази на цената на електроенергията, ще рефлектира и върху банковите институции. Ще се оскъпи всичко по веригата”, каза Ватковски.

И допълни, че няма представа защо трябваше таксата за балансиране да бъде променена от 360 лева. “Това беше най-високата цена за мегават и беше абсолютно справедлива.След промяната на методиката таксата за небаланс достигна до колосалните 6300 лева. Нямаме представа как се получи това ценообразуване. Производителите са хиляди. Произвеждат чиста електроенергия. Не сме ползвали европейско и национално финансиране, не получаваме субсидия”, смята Йордан Ватковски. По думите му има път назад, като КЕВР върне старата методика, както и приходите, които ни открадна за месец май. А след това да реши каква да бъде новата, но да е твърда – да имаме определена цена, за да правим разчетите”.

Той коментира думите на министъра на енергетиката, който обясни, че е имал среща с част от заинтересованите лица и с КЕВР.
“Никой не се е срещал с нас, потърпевшите”.

Тази методика е преправена по настояване на Електроенергийния системен оператор, обясни Ватковски .А Електроенергийният системен оператор подкрепя новата методика, тъй като тя била “пресякла досегашните практики, водещи до загуби за дружеството заради спекулации“.

“Защо сме наказани за лошата практика на други? И кои са те? Нашата електроенергия плюс батериите ще се използва в следващите години – ние сме бъдещето“, заяви той.

Производителите на зелена енергия планират нов протест през следващата седмица, като той ще зависи от това какво решение ще вземе КЕВР.

RELATED ARTICLES

Most Popular