Президентът на ВК „Марек Юнион-Ивкони“ настоява за извинение от зам.- кмета Бойко Христов заради кадрите от Спортната зала

До 10 дни става ясно ще има ли Дупница волейбол или клубът прекратява

Дупница няма да има волейбол, ако зам. – кметът на общината Бойко Христов не се извини на волейболна общност и собственика на Волейболния клуб „Марек Юнион-Ивкони“ Ивайло Константинов. Това стана ясно на пресконференцията, дадена от Ивайло Константинов като председател на местната структура на ГЕРБ и бившата управа на града, относно финансовото състояние на общината. Константинов бе категоричен, че ако не получи поисканото извинение, ще премести отбора в друг град. Причината за решението е изнесена от Бойко Христов информация, придружена от снимки и видео. Христов оповестява, че юноши на клуба ползват офиси в Спортната зала за спални помещения срещу малък наем – 4 800 лв. годишно, и това е за сметка на община Дупница, а домакинът на сградата е превърнал парното помещение в частна работилница за мебели. Собственикът на клуба даде10 дни срок за извинението.

„Миналата седмица някой ми изпрати линк от видео от Спортната зала на някакъв младеж, който не знам и какъв е, който с патоса на журналист от „Ал Джазира“, разкрил гледка на „Ал Кайда“.

„Ау, чудеса, какви работи се случват, о, чудеса, какво разкритие направихме! Нито го знам, нито ме интересува какъв е, Христов ли е, какъв е, твърдеше в едно видео, което гледах, че „Марек Юнион Ивкони“ бил платил само 4 800 лв. наем за година.

Първо, волейболният клуб в Дупница не е на Ивайло Константинов, той е на град Дупница и се казва „Марек Юнион Ивкони“.

Второ, бюджетът на клуба от деня, в който съм президент, е 500 000 лв. на година и се осигурява само от мен и  само от мои средства. Няма нито една дупнишка фирма, която да е дала и 5 лева. Клубът би бил мой, ако е търговско предприятие, което печели. Със същия успех този клуб може да бъде и във всеки друг град. 11, 5 млн. лв. съм инвестирал за тези 23 години, откакто съществува клубът. И някакво момченце, което се обявява, че бил спонсор на клуба, да ходи да покаже кога е бил спонсор, кога е дал 5 лв. Всичко е прозрачно, сметките са отворени. Пак казвам, в Дупница има няколко фирми, които са помагали не с пари, а с работа и с рекламни материали, за което им благодаря“, каза Константинов.

Той даде примери за положението на волейболни отбори от Ефбет Супер Волей  и помощта, която получават от техните общини. Средствата, които клубовете от елита получават от местните общини са в порядъка от 200 до 300 хил. лв. субсидии всяка година, както и безплатно използване на спортните съоръжения. Приходите от билетите за срещите са също за клубовете, докато в Дупница те влизат по сметката на общината, а общинската субсидия е 30 000 лв.

„В Бургас има 2 клуба „Нефтохимик“ и „Дея Спорт“. Община Бургас дава субсидия на двата клуба по 250 000 лв. годишно. И двата клуба плащат за спортната зала там годишен наем по 15 000 лв. годишно. В Монтана залата е безплатна за клуба, субсидията е 200 000 лв. Билетите от мачовете са приходи за клуба. В Разлог залата е безплатна за клуба, субсидията от общината е 250 000 лв., приходите от продажби на билети отиват в сметката на клуба. „Берое“- Стара Загора, залата е безплатна за клуба, приходите от билетите са за клуба, а общината предоставя 300 000 лв. субсидия за клуба. За „Раковски“– Севлиево, залата е безплатна, субсидията е 200 000 лв., билетите са приход за клуба. „Добруджа“ – субсидия от общината 200 000 лв., безплатна зала, приходите от билети отиват в касата на клуба.

„Марек Юнион-Ивкони“ – субсидия от общината 30 000 лв., приходите от билети са за общината. Клубът тренира 7 месеца, по 22  дни на месец, по 3 часа на ден, по 60 лв., прави 27 720 лв. наем на залата. 15 мача играе за сезон в рамките на тези 7 месеца. Ако приемем, че има по 5 лв. приход от билет на мач и 500 зрители, това са 37 500 лева. Приходите обезпечават наема, както и обезпечаване на помещението за почивка на децата, които са от селата. Аз не знаех, че ползваме такава стая и разпоредих леглата да се изнесат, така че този господин да си намери наематели на тези офиси. Та това са нещата за клуба. Аз разбрах, че тоя човек е и някакъв заместник- кмет. И аз настоявам: Ако той не се извини на цялата волейболна общност в Дупница в рамките на следващите 10 дни, Дупница просто няма да има волейбол. Това ще бъде моето решение. Това не може да продължава така. Мога да ви кажа, че на национално ниво няма такъв човек, който да е дал 2 милиона за волейбола, не 12 милиона. Във всеки един клуб, освен че се дават субсидии от общините по 200-300 000 лв., има и поне по 10 рекламодатели. То е обидно това, което се случва. Идваш, даваш си парите, пък после си и виновен за това, че си платил наемите, които дължиш“, заяви президентът на ВК „Марек Юнион-Ивкони“.

Той подчерта, че дупнишкият отбор е желан в други градове, но трениращите деца няма къде да провеждат заниманията си и именно затова преди няколко години бяха осигурени средства за ремонта на залата.

„Мъжкият отбор е желан в 15 града и няма проблем да се премести, но какво правим с децата. Нямам какво да направя за тях. Къде да ги закарам, това са 200-300 деца заедно с мъжкия отбор. Волейболът тренира в спортни зали, затова се преборихме да осигурим финансирането от правителството на Бойко Борисов да направим залата. Трябва ли да затворим един спорт, за да се облагодетелства примерно друг?  За 23 години сме 4 пъти шампион на България, носител на купата, сребърни и бронзови медалисти, представяхме България в Шампионска лига 4 пъти, имаме национали във всички възрасти. Това, което сме направили, се е изплатило откъм доверие, имидж, обществена гордост. Очевидно трябваше да компрометират подалия молба за напускане домакин. Но така са решили, така са направили“, коментира Константинов.