Президентът на Русия Владимир Путин: Силата е истината

Надявам се ръстът на доходите да се повиши. Това каза руският президент Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция.

Държавният глава на най-голямата по територия страна в света заяви, че руската икономика се развива добре и той е оптимист за следващата година. Путин също посочи, че той самият си е направил записките. “Никой не ми помогна”, допълни той. “Ние също трябва да се концентрираме върху рационалното използване на ресурсите и те да бъдат насочени към най-важните отрасли на икономиката. Ние правим крачка след крачка към това да се освободим от зависимостта си от износа на течна горива. Ние развиваме високотехнологична икономика”, посочи още Путин. “За прогреса носи отговорност и правителството на страната ни. Аз като цяло съм доволен от работата на премиера Дмитрий Медведев”, каза още стопанинът на Кремъл.

“Силата е в истината”, отговори Путин на въпрос на участничка в събитието какви трябва да бъдат медиите в страната. През съветската епоха всичко бе политизирано, а сега е комерсиализирано. Съвременните медии трябва да поддържат баланс и да бъдат обективни”, посочи той.

Путин се спря и върху международната политика. По думите му опасността от ядрен конфликт намалява. “Хората разбраха, че такова развитие на събитията може да доведе до край на цивилизацията и дори до Апокалипсис”, предположи той. “Съществува обаче друга опасност – балистичните ракети. В един прекрасен ден от подводница на една страна, някъде в Световния океан, излита ракета. Един дявол знае дали тя е с атомна бойна глава, или не. Какво ще последва, ако тази ракета падне на територия на друга държава, с която страната, на която принадлежи подводницата, не е в добри отношения? Страх ми е и да си помисля”, каза Путин.

По отношение на конфликта с Украйна, задълбочил се миналия месец след инцидента с пленяването на корабите на украински флот и техните екипажи в Черно море, Путин за пореден път заяви, че това е провокация. “Целта е украинският лидер Петро Порошенко да си вдигне рейтинга преди изборите за президент”, коментира той.

На въпрос за отношенията между Русия и Турция заяви, че благодарение на Реджеп Ердоган икономическите връзки са в прекрасно състояние. “Имаме определени търкания, например за Сирия, но намираме компромиси”, посочи още руският държавен глава. “Аз също като цяло съм съгласен с американския си колега Доналд Тръмп, че “Ислямска държава” (ИД) е почти победена в Сирия”, посочи Путин.