Президентът на футболния клуб Васил Василев:  Нека всички в Дупница се обединим и за Марек да се заговори както в най-славните години

Президентът на ОФК Марек Васил Борисов Василев е роден на 24.08.1958 година. Още като дете проявява интерес към футбола благодарение на баща си Борис Василев-известен спортен деятел и привърженик на Миньор(Бобов дол).

От 7-годишна възраст посещава мачовете на стадион „Бончук” придружен от баща си, и така до днес. Първите му спомени за играни мачове от мъжкия отбор на Марекса срещу Чардафон-Орловец (Габрово) и Славия (София). В първия мач гостите от Габрово повеждат с 3:0, но това не отчайва футболистите на Марек и правят пълен обрат на терена и накрая феновете, изправени на крака, аплодират любимците си при резултат 4:3. След  срещата Марек-Славия, завършила 1:2, се учудва как тогавашният старши треньор Иван Радоев се качва за София в автобуса на гостите. С отлични впечатления е от играта на ЦСКА, Левски с Гунди и Котков и Миньор (Перник) с Павел Владимиров. При появило се свободно време Васил Василев с удоволствие е ходил на стадион „Бончук” да гледа тренировки и официални срещи на Марек. Бил е президент на ФК Ботев (Бобошево) през 1997 година. Във ФК Стефанел(Дупница), участник във В група, е заместник на президента Иван Стефанов. От 2015 година е в ръководството на ФК Марек. Бил е и вицепрезидент на клуба, от февруари 2022 година – президент на ФК Марек.

„Истинско щастие бе за мен да седна на президентския стол на ФК Марек – град Дупница”, сподели Васил Василев.

Той е възпитаник на УНСС, специалност счетоводна отчетност.

Със сигурност настоящият президент на ФК Марек Васил Василев ще влезе в историята на футбола в град Дупница като успешен ръководител, след като мъжкият отбор е новият член на Втора професионална лига, класирайки се на първото място по категоричен  начин с 10 точки преднина пред втория Вихрен (Сандански).

След приключване на първенството се чуват различни слухове по много въпроси, касаещи бъдещето на футбола в град Дупница, и по-точно на мъжкия отбор на клуба. Това бе причина да се направи интервю с г-н Васил Василев, който със задоволство прие поканата и отговори съвсем откровено и задълбочено на зададените му въпроси.

  • Г-н Василев, какво е да си президент на известен футболен клуб, какъвто е този на ФК Марек?

 

Най-вече отговорност, трябва да си безкрайно отдаденна любимия клуб и отбор и всяка свободна минута не само да мислиш, но и да бъдеш на „Бончук” сред хората. Трябва много внимание, защото феновете на Марек са много чувствителни, а както знаете, те са и 12-ия играч на нашия отбор. До този момент благодарение на подкрепата от Цветан Видински, Васил Павлов, Веселин Дангов и треньорския щаб, начело с Танчо Калпаков, обсъждахме най-внимателно и детайлно нещата около подготовката и официалните мачове на мъжкия отбор, и резултатът е налице.

 

  • Уверен ли бяхте, че ще се върнете веднага във Втора професионална лига?

 

Повече от сигурни бяхме аз и хората, които споменах по-горе, че ще се върнем отново във Втора професионална лига по най-бързия начин и доказахме, че сме най-стойностният отбор в ЮЗ Трета лига. Всички, като започнеш от кмета Методи Чимев, председателя на ОбС Костадин Костадинов, бизнесмена Иван Близнаков, юридическия съветник адвокат Йонко  Гергов, Леонид Хаздай, председателя на фенклуба Веселин Дангов, който помага много  на отбора, Васил Бонев и още един негов съмишленик Васил, които поддържат терена, Цветан Видински и още няколко спонсори, които са познати с това, което правят за клуба, станахме едно цяло, и така стигнахме безпрепятствено до финала, влизайки във Втора професионална лига.

 

  • След дадено интервю след мача срещу Вихрен (Сандански) Цветан Видински упоменава трудностите около финансовото обезпечаване на отбора за Втора професионална лига, като не пропуска да спомене, че не е сигурно оставането на досегашния старши треньор Танчо Калпаков и за в бъдеще.

 

Истината по този  въпрос е следната: двамата с Цветан Видински сме с икономическо образование и направихме подробна сметка за нормалното участие на мъжкия отбор на Марек във Втора  професионална лига. И ако досега в Трета лига се пътуваше в деня на мача от Дупница, за тези във Втора лига няма как да стане, защото предстоят участия в официални мачове срещу отбори на Балчик, Добрич, Русе, Варна. При това положение ще се мисли за лагери с нощувка и храна. По наши сметки трябва да се осигурят поне около 600 хиляди лева. На този етап средствата не достигат тази цифра. Надяваме се да се избере правителство и се приеме бюджет, за да може кметът на общината Методи Чимев да седне и обсъди с общинските съветници какво може да се отпусне допълнително за ОФК Марек. По въпроса за старши треньора Танчо Калпаков очаквам той да поиска по-висока заплата вече като старши треньор на отбор от професионалната група. В интерес на истината, всички видяхме какви качества притежава той, уважаваме го всички, включително и фенклуба. Поддържаме връзка с него и всички въпроси, включително и селекцията, обсъждаме с него и с Цветан Видински. Ако евентуално, което разбира се всички ние не искаме, Танчо Калпаков получи предложение за работа с по-добри условия, никой няма да му се сърди ако отиде на другото място. Относно бившия треньор на Струмска слава(Радомир) и ЦСКА 1948 ІІ Владимир Димитров мога да кажа следното: той посещаваше редовно мачовете на Марек, и в това няма нищо лошо. На този етап няма предложена длъжност на него в нашия клуб. Нека феновете бъдат спокойни. Никой не е обмислял смяната на Танчо Калпаков с Владимир Димитров.

Снимки – Марек Завинаги
  • Как върви селекцията на отбора за новото първенство?

 

Със сигурност ще има освободени от наличните футболисти, на които бе даден достатъчен шанс да покажат на какво са способни и дали могат да носят фланелката на Мареквъв Втора професионална лига. Ще търсим 3-4 класни футболисти отвън, които ще намерят място при нас само при условие, че имат качества далеч по-добри от тези на наличните футболисти и ще запълнят празноти в отбора. Тук е мястото да споделя, че всичко зависи от финансите, с които ще разполага клуба. Всичко ще стане ясно до 12 юни, когато ще стартира лятната подготовка на мъжкия отбор на стадион „Бончук”.

  • За какво си мечтае президентът на ОФК Марек Васил Василев?

 

  • Да наберем необходимата сума за нормална издръжка на отбора във Втора професионална лига и да се озовем след първите осем в таблицата, да се утвърдим трайно в групата и да станем отбор, с който да се съобразяват абсолютно всички останали членове на Втора професионална лига.

Ташко СУЛЬОТОВ