Monday, July 22, 2024
HomeРегионБлагоевградПрез лятото може да ползваме едната лента на АМ „Струма“

През лятото може да ползваме едната лента на АМ „Струма“

Стойността на проекта е 80 млн.лв., каза министър Шишков, който инспектира укрепването на свлачището при тунел „Железница“

Започва укрепването на свлачището преди тунел “Железница” на автомагистрала “Струма”. За него вече има издадено разрешение за строителство. Засегнатият участък от неблагоприятните геодинамични процеси, установени още през 2020 г., се намира след Благоевград, в посока София – Кулата. Това съобщи пред медии във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира строителните дейности там.

Министърът очаква до средата на летния сезон да има възможност движението по магистралата в едната посока да бъде пуснато. 80 млн. лева ще струва извършването на строителните дейности, като се предвижда изграждане на подпорна стена и полутунелна завеса, която да обезопаси преминаването.

Регионалният министър коментира, че все още се работи по екологичните мерки за трасето на магистрала “Струма” между Кресна и Крупник. Яснота за сроковете там ще има след като се вземе окончателно решение по какъв маршрут ще бъде изграден пътят в Кресненското дефиле. Обследват се всички варианти за преминаване през него. Министър Шишков заяви, че очаква до месец май тези мерки да бъдат приети, като водещо в процеса е Министерството на околната среда и водите.

Арх. Шишков провери също и започналата реконструкция на моста на река Струма в село Покровник. “Навсякъде започваме да строим, когато има издадено разрешение за строеж и одобрени проекти”, каза още той.

Той коментира, че няма обяснение защо точно в момента от неправителствената организация Институт по пътна безопасност подават сигнали срещу него и няма притеснения по отправените му обвинения.

“Критикуван съм от определени среди. Не знам дали сме засегнали лични интереси или не. Мен ме интересува да са доволни хората. Защото хората са важни. Не са важни определени среди в държавата. Тези среди, на които очевидно се робуваше дълго време назад, за съжаление докараха нещата до това положение”, каза министър Шишков.

Регионалният министър съобщи още, че има искане от прокуратурата да бъдат направени проверки на строителството на автомагистрала “Хемус” от София до пътен възел “Яна”. Проверките на “Хемус” ще бъдат направени на 2000 кв. м, което означава взимане на проби през около 250 метра, както и от още няколко пътни участъка, обясни арх. Шишков. Искането на прокуратурата идва след като Агенция “Пътна инфраструктура” направи анализи на няколко ядки от различни пътища, които показаха нередности.

Регионалният министър бе на инспекцията заедно със своя заместник Николай Шушков, председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов и члена на Управителния съвет на агенцията Десислава Паунова, съобщи Dir.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular