Премиерът Герджиков подпука и зам. областните на Кюстендил, свободи Силвия Велкова и Радослава Чеканска

 

Спрягат председателката на БСП в Кюстендил Катерина Янчева и областния лидер на партията Светослав Павлов за заместници на Татарски

Силвия Велкова и Меглена Кунева

След смяната на областните управители служебният министър Огнян Герджиков размаха брадвата и към зам. областните. Със заповед на Герджиков бяха освободени и зам. областните управители на Кюстендил Силвия Велкова и Радослава Чеканска. Велкова заемаше поста по предложение на Реформаторския блок. Тя е представител на движение „България на гражданите” на Меглена Кунева в Кюстендилско. Дупничанката Радослава Чеканска – на ГЕРБ. Тя е член на Областното ръководство на Жени ГЕРБ в Кюстендилски регион. Герджиков уволнява заместничките, позовавайки се на чл. 19А от Закона за администрацията. В текста е записано, че правоотношенията със заместник-министрите, областните управители и заместник областните управители могат да бъдат прекратени без предизвестие от органа, който ги назначава, съответно определя, по негова преценка.

07-01-radoslava_4ekanska

Радослава Чеканска

Новият областен управител Йордан Татарски встъпи в длъжност на 9 февруари. Вчера той обяви, че е доволен от работата на Чеканска и Велкова. Все още не са ясни имената на новите заместник областни управители. Според щатното разписание на областната управа Татарски има право на двама заместници. Нищо чудно обаче заради краткия мандат на служебното правителство с цел икономия на държавни пари да сложат и само един. От десет дни усилено се спряга името на бившата общинска председателка на БСП в Кюстендил Катерина Янчева, сега съветничка в минипарламента. Другото спрягано име е на областния лидер на БСП Светослав Павлов. В Кюстендил обаче са възмутени, че не може трима представители на столетницата да стоят начело на държавната власт. Ще припомним, че при публичното си представяне Йордан Татарски заяви, че е член на БСП от 1991 година.