Приключи преместването на Римска гробница от V век в центъра на Сапарева баня

Римска гробница, открита при ремонт на къща и улици преди повече от 10 години в Сапарева баня, вече е преместена от мястото, където е била от IV век, в близост до минералния гейзер, на около 700 м към центъра на курортния град. При новата локация започва изграждането на постоянна музейна експозиция с находки и орнаменти от древността и миналото на града и района.

Общината обяви обществена поръчка за оферти и сключи договор с лицензиран екип за дейностите по преместването, също и за теренната консервация, реставрация и експонирането. Финансирането е за около 168 хил. лева, осигурени от Общината. Римската гробница е добре запазена, с напълно съхранена архитектура.

При археологическите проучвания са намерени 24 гроба. Първите от тях датират от IV век. Намерена е и плоча с надписи, зазидана в една от стените. Най-вероятно гробницата е семейна, а мъжът е бил военен, произнесоха се археолозите.

Гробницата вече е преместена на 680-700 метра от оригиналното си положение в посока центъра на Сапарева баня, южно от площадното пространство на гейзера. Това е заради инфраструктурата в тази част на града. Римската гробница е  вградена в експозиционна сграда, в която ще бъде  показано  богатото наследство на античния град Германея./БНР