При управлението на Тръмп престижът на САЩ по света е спаднал чувствително

Престижът на САЩ по света рязко е намалял при управлението на Доналд Тръмп. Голямо мнозинство от хората в други страни пък нямат доверие в способността на държавния глава да бъде лидер, показва анкета на Изследователския център “Пю”, цитиран от БТА.

Анкетата е извършена между 16 февруари и 8 май в 37 страни и в нея са участвали 40 444 души. Данните на изследователите сочат, че одобрението за САЩ в останалата част от света е спаднало от 64 процента в края на осемте години управление на Барак Обама до 49 на сто само пет месеца след влизането Тръмп в Белия дом.

Спадът е най-голям в някои от най-близките съюзници на САЩ, включително съседните им Канада и Мексико, и в европейски партньори, като Германия и Испания.

При първите му пътувания в чужбина като президент в началото на юни Тръмп бе топло посрещнат в Саудитска Арабия и Израел, но предизвика хладна реакция в европейските партньори на САЩ, с които имаше спорове за разходите в НАТО, климата и търговията.

Едва 30 на сто от мексиканците сега имат добро мнение за САЩ, в сравнение с 66 на сто в края на управлението на Обама. В Канада и Германия одобрението е спаднало с 22% – до 43 и 35 процента съответно.

Като цяло 75% от участниците в анкетата описват Тръмп като арогантен, 65 на сто го наричат нетолерантен, а 62 процента – опасен.

В допитването руският президент Владимир Путин и китайският Си Цзинпин имат рейтинг на доверие 27 и 28 на сто. Най-високо е доверието към германският канцлер Ангела Меркел – 42%.