• Ковид стопи резервациите за Коледа и Нова година, срина груповите посещения

  • Община Сапарева баня с пълна готовност за зимния сезон

Курортното селище Паничище е готово да посрещне туристите през зимния сезон. Местните хижи и хотели вече приемат резервации за предстоящите коледни и новогодишни празници. Интерес към най-скорошния празник 8 декември обаче липсва.
„При нас е спокойно в момента и сме готови за зимния сезон. Има около 30 сантиметра сняг след валежите тази нощ. Засега нямаме резервации за 8 декември. В други години е имало интерес от страна на студенти, но през тази не е така. Иначе имаме резервации за Коледа и Нова година. Те обаче също са значително по-малко, ако трябва да ги сравним с годините преди появата на пандемията от Ковид-19, която се отрази много тежко на нашия бранш“, коментираха пред „Вяра“ от рецепцията на хотел „Панорама“.
Студенти няма да празнуват и в хижа „Пионерска“. Там ще има гости за новогодишната нощ, които от години посрещат настъпващата Нова година там.
„Нямаме резервации за 8 декември. Има повече интерес към празнуването на Нова година. За всяка новогодишна нощ си имаме 2-3 редовни групи, които идват точно по това време и най-вероятно няма да направят изключение и сега. Иначе знам, че има някои комплекси в Сапарева баня, които са предпочитани от студентите, както и местните къщи за гости“, заяви пред „Вяра“ управителят на хижа „Пионерска“ Калоян Бояджиев. Той отчете затрудненията, които срещат в бранша покрай пандемията от COVID-19.
„Работим само със зелен сертификат. Но покрай пандемията от коронавирус работата ни определено намаля. Това е проблем навсякъде в туристическия бизнес. Груповите мероприятия намаляха значително. Преди идваха групи, съставени от 50-60 човека, а сега са най-много 30. Самите водачи не искат да рискуват и да водят по-голям брой хора. През изминалото лято също имаше много малко групи, които ни посетиха. Докато единичните туристи си идват. Все още има хора, които посещават Паничище и хижите, но със сигурност са по-малко, както е навсякъде. Не знам дали в близките години положението ще се оправи“.
Подобна е ситуацията и в друга известна хижа – „Рилски езера“.
„Интересът и резервациите намаляха. За 8 декември няма да има студенти при нас. За Нова година имаме резервации, но са доста по-малко от минали години. Зелените сертификати и самата пандемия се отразяват до някаква степен на работата ни. Но при нас най-важното е да има сняг. Ако има, хората си идват, защото обичат планината“, каза управителят на хижа „Рилски езера“ Станислав Попов.
Кметът на Сапарева баня Калин Гелев беше категоричен, че общината е готова за зимния сезон и предстоящите снегове.
„Напълно готови сме за зимния сезон. Имаме пясък, сол, машините са в готовност. Разполагаме с всичко необходимо, за да чистим и поддържаме пътищата в района. Да се надяваме, че ще има повече сняг, за да се радват хората. Дано има и повече туристи. В този момент пътят за Паничище е почистен. Също така улиците в самия курорт също са почистени и приведени в добър вид. В по-ниските места в Сапарева баня имаше около десетина сантиметра сняг сутринта, а сега е някъде около пет и продължава да се топи“, коментира градоначалникът.

Димитър ИКОНОМОВ