Проблемът с водоснабдяването на Ковачевица е на път да бъде решен

Сериозният проблем с водоснабдяването на едно от най-посещаваните места в Родопите е напът да бъде разрешен.

Община Гърмен  и ПУДОС към Министерството на околната среда и водите подписаха договори за финансиране за изграждане на водохващания, външни водопроводи и резервоари за селата Ковачевица и Горно Дряново. Общата стойност на двата договора е 4037292.20 лв. Предстои откриване на строителна линия за започване на строително – монтажните работи на двата обекта.

Село Ковачевица, което е обявено и за архитектурен резерват,  от години изпитва недостиг на  вода и  през най-силните туристически месеци  се налага режим на водоподаването. Старият водопровод е изграден преди 86 години и само малка част от тръбите са подменени, споделя кметът на селото Кирил Жуглев.”Водопроводът ни е подарък от цар Борис III”, посочи той пред Радио Благоевград. Освен пълна подмяна на 12 километровия водопровод, в проекта е предвидено и ново водохващане, като ще се изгради резервоар  четири пъти по-голям от сегашния:”Изцяло нов водопровод – 12 км. Сложно трасе, в интерес на истината, и ще върви бавно”.

Засега водата от планината е достатъчна, но притеснението на кмета Кирил Жуглев е свързано с интензивния дърводобив в района.

Средствата за  новите водопроводи и резервоари в Ковачевица и Горно Дряново са осигурени от Български ВиК холдинг.