Tuesday, July 23, 2024
HomeРегионДупницаПрограмата „Сега накъде” ще осигури шофьорски курсове на трима младежи от Дупница

Програмата „Сега накъде” ще осигури шофьорски курсове на трима младежи от Дупница

Трима младежи от Дупница ще сбъднат мечтата си да изкарат шофьорска книжка благодарение на програмата “Сега накъде”. Калоян, Момчил и Теодора се запознаха с тримата си ментори – Кирил Чолаков, Валери (Батката) и Мартин Джокин, които са планински спасители в дупнишкия отряд.

Калоян Костов с ментора си Кирил Чолаков

С тяхното представяне започна официално инициативата на сдружение „Сега накъде” в Дупница. Тя е насочена към подкрепа на младежи, отглеждани без родители или с един родител.

Теодора

Целта на програмата е да се осигури шофьорски курс с всички допълнителни разходи към него. Участниците, които успешно вземат изпитите си, ще бъдат консултирани кариерно и насочени към допълнителни образователни програми.

Момчил

Обучението стартира само в два български града. Освен Дупница, където са избрани трима младежи, то ще започне и в Добрич с един участник.
По време на обучението младите хора ще бъдат напътствани и от ментор, който ще има за цел да помогне с усвояването на теоретичния материал и други трудности, които младежите срещат при обучението си.
Менторите за град Дупница са подбрани измежду дългогодишни доброволни планински спасители от местния отряд.

Митко Рашков от сдружението

Един от тях е Евелина Малинова, която е единствената жена спасител в Дупница.
„Избрахме тримата младежи за Дупница със съдействието на общината. Искам да им благодаря за това, че реагираха много бързо и сърцато. Те ни свързаха с директорите на училищата в града, които ни предложиха свои възпитаници.

Менторите Мартин Джокин, Валери (Батката) и Кирил Чолаков

След това беше проведено събеседване с децата. Важна беше и нагласата им за участието в тази програма. Когато разговорите приключиха, от сдружението взеха решение кои ученици да бъдат избрани”, каза пред „Вяра” Евелина Малинова.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular