Таня Николова
 • Таня Николова: След 40 г. работа тук ме пращат на търг

 • Бойка Тодорова: 50 семейства отиваме на улицата и по контейнерите, давам 600 лв. за щанда, новите наематели няма да платят по-висок наем

Продавачки в ГУМ-Дупница настръхнаха заради интерес на две големи търговски вериги към партерния етаж на магазина и изявление на председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, че ще предложи реформи в обекта, който е собственост на общината. Тъй като ще останат без работа, наематели на щандове на партера в магазина са категорично против това етажът да бъде даден на BILLA и DM (дрогерии,  продаващи козметика, санитарни и домакински продукти, здравословни храни), които са заявили инвестиционни намерения в общината.

Защо ни изхвърлят, питат продавачките.

Продавачките застават срещу намерението на Костадин Костадинов да предложи промени, с които общината да ги застави да участват в търгове за обектите, които държат под наем от години. „ГУМ има нужда от реформи. Затова намеренията ми са да внеса докладна записка до Общинския съвет, с която да се промени Наредбата за отдаване под наем на площи в магазина. С промяната ще се премахнат преференциите за дългогодишни наематели. В момента те имат право да продължат да ползват щандовете, без да участват в нов търг, като сключват анекси към договорите и се запазват цените. Според мен е редно да участват в търгове на общи начала, без да ползват предимство”, обясни Костадинов.

ГУМ-Дупница

След изявлението на председателя на местния парламент пред журналисти продавачки са провели импровизирана среща с кмета Методи Чимев, пред когото са поставили въпросите си и са настояли за съдействие. Стана ясно, че градоначалникът им е обяснил, че има ред и процедура за отдаване под наем на щандовете в магазина и решението не е негово, а на Общинския съвет. „Темата не е на дневен ред, за да я коментирам сега. Когато се обсъжда – тогава”, е отговорът на Чимев, който получихме чрез пиара на общината. Позицията си пред „Вяра” заявиха и две от търговките. „Искат да ни изгонят. Определено мисля, че ще ни изгонят. Първо, пращат ни на търгове. Ако сме нови фирми, да отидем на търгове, окей. Но когато имаш зад гърба си 20, а може би и повече години стаж зад щанда си, с цялата стока, какво правим?! Ако не спечеля търга, какво правим?! Когато се започва на чисто, окей, но след 20 години да те пратят на търг, според мен не е окей. Аз съм тук 40 години”, посочи Таня Николова. Продавачката на парфюмерия с най-дългогодишен опит в града допълни, че с колегите й ще изготвят писмено искане, което ще внесат в общината. „Искаме да ни оставят анексите. И тези анекси… Интересно как досега нямаше проблем, сега в един момент се оказа, че има проблем. Интересно… Досега всички грешно ли са работили, какъв е проблемът, не знам. Защо сега се реши, че има голям проблем?! Нямам представа”, допълни Николова. На въпроса всички наематели ли трябва да подпишат анекси, защото договорите им изтичат, продавачката отговори: „Не знам. Като цяло искат да освободят първия етеж и да пуснат BILLA или DM. Това се каза. Кметът ни каза, че е проявен интерес, но решение не са взели”.

„Проблемите са от това, че още миналата година ни подписаха анекси с клауза „до провеждане на процедура”. Тази процедура какво означава, не мога да Ви кажа. Не провеждане на търг, а провеждане на процедура, което не ни е ясно точно какво значи, какво значение има думата „процедура”. Сега от медиите разбрахме, че BILLA искат да вземат първия етаж на ГУМ-а. Ние не сме съгласни с това. Почти всички тук сме семейни бизнеси, всички се издържаме благодарение на този ГУМ. Напуснем ли оттук, всички ще сме на улицата и по контейнерите”, заяви Бойка Тодорова – продавачка на щанд за домашни потреби.

Също с дълги години стаж зад щанда. По нейните думи на етажа са над 50 фирми. „Ако се направи равносметка на наемите от тези 50 фирми, при всички случаи сумата ще бъде по-голяма, отколкото BILLA-та ще даде. Наемът на нашия щанд е 600 лв. За другите колеги не знам, никога не ме е интересувало. Но искам да попитам, като се открие процедура, дали ще може да бъде обявен наемът, който ще предложи BILLA?! И защо точно BILLA трябва да бъде тук, на това апетитно място?! Кое ги подтиква да тръгнат към тази процедура?! Защо трябва да бъдем ние изхвърлени на улицата?!”, коментира Тодорова.

 

14 КОМЕНТАРИ

 1. Хванете се да работите иде края на грабежа от невинните хора. Погледнете си цените, сравнете ги със съседни на гум магазини.
  Всички вън, това не е ваше, а наш е ГУМ.

 2. Ама тия тетки защо мислят, че някой е длъжен да ги дундурка до живот?! ГУМ-а не е филиал на Майка Тереза, нито има функции на социален патронаж. Общината, като всеки друг добър стопанин, е нормално да търси най-изгодната и носеща печалби оферта, соц-а свърши 1989 година.

 3. Двамата пристака затворете си тъпите усти и не професорствайте за неща и теми които не разбирате СОЦа -ДемоКрацията професорите в ЮЗУ

 4. Oбщината е на хората включително и тези търговки Олигофренчета от общината и послушковци дето за нищо не ставате ,а сте младши лузачи подразбирам

 5. Според мен продавачите в ГУМ по цял ден се чудят какво да правят, гледат сериали, и когато се появат клиенти след 17,00 часа те затварят. Много са се преработили. Няколко пъти ми се е случвало да отида след работа, а те затварят. За какво е този ГУМ, трябва да работи, когато хората излизат от работа и искат да купят нещо.

 6. Много от фирмите от 2 и 3 етаж напуснаха ГУМ и се устроиха в различни външни магазини.Това ,че други дремаха през това време не означава ,че ще ги търпят докато те самите се откажат.То не трябва само да висиш ш да клюкарстваш ,а и да помислиш малко и за алтернатива .Нямакакво да се сърдят да са се подготвили за подобен момент по-отдалече.

  • Това са пълни глупости.На никой в града не му трябва Била, ако някой толкова иска една хранителна верига на мястото на толкова дългогодишно стоене на всички момичета от гум,които работят усилено си направете сграда и си строете Била там!Все пак и тези жени имат семейства трябва да се изхранват с нещо.Поставете се на мястото им и тогава пишете подобни коментари!

 7. Ей, вие бабите с 40 годишен търговски стаж, значи ви е ред да се махнете. СДС казва да Станете. За да седнат на вашето място други нуждаещи се…А шЪ вЪ Елено моме ле. Искаме БИЛА да ни обслужва! Била значи право на избор, а не дърти баби до гроб и да ни правят на маймуни. Позор. Омитайте се!

 8. Много приятно място с доста разнообразни стоки, което е голямо удобство. Тези жени работят за себе и за нас, клиентите! Имайки предвид отношението на персонала на Била и други вериги, които само чакат да им свърши работния ден, смятам, че мястото не е в ГУМ ! Нека да остане едно приятно място за пазаруване с усмихнати и ведри хора насреща ни!

 9. Защо убивате дребния бизнес на българина? Големите вериги станаха монополисти!Клиента винаги иска лично обслужване и отношение !!!

 10. Според моето лично мнение, ако един кмет е истински кмет, той няма да слуша и да се води по акъла на разни некомпетентни хора като Костадин Костадинов, а ще се грижи на първо място за интересите и благото на своите съграждани, благодарение на които заема този уважаван общински пост. Искам да кажа на кмета, че арогантното и високомерно отношение, което демонстрира спрямо едни жени, които цял живот работят и плащат данъците си в гр. Дупница е недопустимо и не му прави чест! Жените, които работят в ГУМ са построили ГУМ – с честен труд и много усилия, в продължение на 30, 40 години. Те са емблемата на търговията в Дупница и категорично не могат да бъдат лишени от своите преференции. Много неуважавания Костадин Костадинов казва: „ ГУМ има нужда от реформи“. Добре. Но защо тези реформи да са за сметка на хора, които редовно, години наред плащат своите наеми ( а те не са никак ниски), плащат своите данъци, разните такси, счетоводства и т.н., все пари, които отиват в хазната на Дупница! Какво си мисли Костадин Костадинов? Че BILLA ще плаща повече пари ли? Или ще подпомогне много общинската икономика ? Да помисли пак. Не, че имам против BILLA да се построи. Нека. В Дупница има достатъчно пустеещи сгради, където да се ситуира тя. Но не и на мястото на 50 семейства, които живеят благодарение на своя малък частен бизнес. Щом ГУМ има нужда от реформи, нека те да бъдат насочени към стимулиране на този жизненоважен дребен бизнес, а не обратното. Мисля, че така е редно.

Comments are closed.