“Продължаваме Промяната”, БСП и “Демократична България” няма да подкрепят мандат на ГЕРБ

След връчването на първия мандат, се очаква за започнат разговорите на номинирания от ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски с политическите сили в търсене на подкрепа за съставяне на правителство.

Засега не е ясно с кого ще разговаря Габровски. Вчера той каза, че ще търси диалог с всички политически сили в опит да успокои тона. Ще търси експерти за министри в проектокабинета.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да се осигури време на Габровски, за да проведе спокойни разговори в опит да състави кабинет. Той отхвърли твърденията, че ГЕРБ е част от “хартиена коалиция” и каза, че партията е готова за нови разговори, ако президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс.

Вчера Нинова не благодари на ГЕРБ за подкрепата. Точно обратното – бързо го забрави. Сега ще видим президентът какво ще каже – ще сложи ли вето или не. Там ще водим нов разговор, защото не можем да бъдем обвързвани в нещо като спасителен пояс с някои партии. И дори жалките им опити да ни привързват към хартиената бюлетина и Изборния кодекс, който едва ли не нас ни интересува, е също голяма манипулация. Ние ги победихме с техните машини, с техните флашки, с техния софтуер и целия контрол, който имаше държавата. Подкрепихме БСП за Изборния кодекс с идеята, че после с тези партии може да се търси консенсусно управление”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Към момента няма промяна в позициите на политическите сили. От “Продължаваме Промяната”, БСП и “Демократична България” заявяват, че няма да подкрепят първия мандат.

“Не съм получил още покана от господин Габровски, мисля че и парламентарната група още не е получила. Ние ясно сме заявили, че няма да подкрепим кабинет, в който участва ГЕРБ”, каза Асен Василев от “Продължаваме промяната”.

“Искаме още веднъж да потвърдим позицията на “БСП за България” – няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ с кандидат за министър-председател проф. Габровски. Ако ни поканят на среща, ще отидем, за да им го заявим в очите”, посочи Корнелия Нинова, лидер на БСП.

“Тази кандидатура, която е предложена – на професора Габровски, е насочена към БСП. Тъй като ГЕРБ биха си осигурили във всяка една ситуация подкрепата на ДПС – на тях им трябва още един партньор. Родословното дърво на професор Габровски е много червено и може би затова е подбран, за да съберат подкрепа от БСП”, заяви в “Денят започва” съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов./БНТ