Продължава протестът на зърнопроизводителите – блокираха “Дунав мост” при Русе и Видин

Складовете са пълни, българските загуби са близо 100 млн. лв.

Протестът на земеделците продължава. Основното им искане остава същото – да спре вносът на зърно и слънчоглед от Украйна, заради което страда родното производство. Блокади има край Русе и Видин.

Зърнопроизводители от цялата страна затвориха с трактори движението към граничния пункт “Дунав мост” край Русе. Блокадата продължи около половин час. Образуваха се големи колони от леки и тежкотоварни камиони.

Във Видин земеделци блокираха международния път към “Дунав мост”.

Земеделците от пернишкия регион имаха намерение да блокират пътен възел “Даскалово”, но в последния момент се отказаха. Ще тръгнат на протестно шествие по магистралата до София, но движението няма да бъде блокирано.

За 2021 г. в България е внесен слънчоглед от Украйна 20 хил. тона, за 2022 г. са внесени почти 900 хил. тона. Годишният добив на България е около 1,2 тона. Близо 80% от годишния добив на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна”.

В момента българските преработватели работят с украинска суровина, подчерта заместник-министърът на земеделието. Според него няма как обаче държавата да задължи едно предприятие да купува суровина не от там, откъдето ѝ е най-изгодно, а от там, откъдето държавата иска.

Ако този регламент продължи в същия си вид, българските земеделски производители ще продължат да търпят загуби още една година, отбеляза Джиков и добави: “Ако този регламент приключи да действа, украинското зърно ще влиза в ЕС с мита и няма да може да се продава на такива дъмпингови цени. Желанието на българската държава и служебния кабинет е както има солидарност с Украйна, така последствията от тази солидарност да бъдат солидарно поети от всички страни. Ако продължи да действа този регламент и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които произвежда, или да има адекватна компенсация, споделена по равно от всички страни-членки на ЕС, както и да има проследяемост, или на практика е безсмислено няколко държави от ЕС, между които и България, да поемат единствено и само негативите”. Той подчерта, че в момента българските загуби са близо 100 млн. лв. За такава компенсация ще настояваме пред Брюксел, категоричен е Тодор Джиков. По думите му загубите продължават да растат всеки ден.