Прокуратурата в Благоевград на крак по случая със задържания бивш шеф на ДАНС

Димитър Георгиев арестуван след сигнал за незаконен лов край Симитли

 

Под наблюдението на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване за извършено престъпление по чл. 237, ал. 1 от НК. Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал за бракониерски улов на едър дивеч в района на с. Полена, община Симитли, съобщиха от държавното обвинение.

Първоначалните действия по разследването са започнали от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Благоевград. Към момента се извършват активни действия по разследването. Предстои да бъдат разпитани свидетели и назначени експертизи.

По-рано стана ясно, че бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев е бил задържан от полицията след сигнал за незаконен лов край Симитли. Заедно с него във Второ РУ в Благоевград са били отведени още трима души. Сред тях са  настоящ служител на ДАНС, както и собственикът на футболния отбор Витоша Бистрица Сергей Ташков. В ловната дружинка е бил и горският служител от Симитли Владимир Петров.

При претърсването в автомобилите на групата са били открити четири карабини, голямо количество патрони, както и убито диво животно.

Сигналът за организиран незаконен лов и два високопроходими автомобила в дивечовъден участък над село Полена е подаден на 20 юли в ДГС-Симитли, потвърди директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. „В два часа през нощта се обади директорът на горското стопанство, че има сигнал за незаконен лов и че органите на полицията са задържали извършителите. Има отстреляна дива свиня“, каза Дамянов пред БНР.

Оказа се, че в началото на месеца  фирма „Бесер 1970“  е подписала договор с горското стопанство в Симитли за организиране на ловен туризъм. Неин собственик е футболният шеф Сергей Ташков, потвърди директорът на стопанството Благой Кишев:

„Има подписан договор за отстрел чрез организиране и провеждане на ловен туризъм с ДГС-Симитли от 08.07.2021 г., но за вчерашната дата няма никаква заявка, нито разрешително, няма никакви надлежно оформени документи на територията на Държавно горско стопанство-Симитли“.

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) също излезе с информация по случая. „На 20 юли, към 23.00 часа, след подаден сигнал за незаконен лов, в землището на с. Полена, община Симитли, са задържани бракониери. При акцията на полицията, за която са уведомени „Държавно горско стопанство Симитли”, на чиято територия е установено нарушението, както и РДГ Благоевград, в единия от автомобилите е открит труп на дива свиня. По случая се водят процесуално-следствени действия от компетентните органи“, се казва в официалното съобщение на ЮЗДП.