Царският орел е станал жертва на бракониери край Ямбол

В тежко състояние е намерен царски орел в нива близо до град Ямбол. На 20 септември екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) открива птицата благодарение на поставения й GPS/GSM предавател в безпомощно състояние. По-късно птицата е настанена в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани”. След преглед от ветеринарните лекари на центъра се установява, че орелът несъмнено е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите вследствие рентгенография 16 сачми в тялото му.

Царският орел е млада птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на град Елхово. Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му. Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи – незаконния острел.

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието й продължава да бъде критично. След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.
Сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата, откъдето се надяваме съвсем скоро да образуват досъдебно производство.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лева! Едва преди няколко дни бе задържан от полицията бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници, и в момента тече разследване по случая. За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли, известни благодарение на предавателите.

Царският орел е един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, който прогонва градоносните облаци и спасява реколтата. В последните години благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия броят на гнездата му в България се увеличи до 46. Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Стрелбата по такъв вид е действие, насочено не само срещу усилията по опазването му, природата и вида, но и срещу морала и традициите на народа ни./greenbalkans.org