По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война между САЩ и техните основни геополитически съперници – Китай и Русия. Това показва проучване на мозъчния тръст Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), проведено в 12 държави – членки на ЕС, включително в България.

Малцина европейски граждани виждат националните си държави като преки участници в конфронтацията между Съединените щати и Китай. Тази гледна точка е най-силно изразена в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия.

Европейците са склонни да виждат Брюксел, а не собствените си държави, като активния противник на Русия или Китай – малко повече от една трета вярват, че Брюксел е в студена война с Китай.

Проучването на Европейския съвет за външна политика е проведено преди обявяването на новия индо-тихоокеански съюз за сигурност AUKUS миналата седмица между САЩ, Великобритания и Австралия, който е насочен срещу Китай.

Авторите на доклада – експертите по външна политика Марк Ленард и Иван Кръстев – предупреждават за нарастващо „разминаване” между политическите амбиции в Брюксел и отделните държави – членки на ЕС. Това може да подкопае ефективния европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия. /БНР