ПСС бие тревога! Възможни са бедствия в Благоевград

Въпреки че вече е 20-и април, продължават обилните валежи от сняг при надморска височина над 1400 метра. Новата снежна покривка от във високата зона (около 2000 м) е над 50 сантиметра. Общата снежна покривка там е над 200 см., с големи навевки над 400 сантиметра.

Поради ниските температури през месеца, снеготопенето е минимално, алармираха от Планинската спасителна служба в Благоевград.

При слизане от “Карталска поляна” към Благоевград, в зоната до махала “Карабелци” се забелязват множество паднали големи дървета в речното корито а през реката са монтирани и много мостчета, които са с минимална височина.

Голямото наличие на сняг и непочистеното речно корито са два фактора, които могат да доведат до покачване на водите и причиняване на големи разливи при рязкото затопляне в края на месеца.

Ако се добави и трети вероятен фактор – проливен дъжд (съпровождащ често вятъра от югозапад), ситуацията може да доведе до голямо бедствие за жителите на махалите в близост до реката и дори, да застраши града.

Надяваме се институциите, които се грижат за безопасността на гражданите, да анализират ситуацията и да предприемат необходимите мерки, заявиха още от ПСС-Благоевград.