Първа публична екзекуция в Афганистан, откакто талибаните овладяха страната миналата година. Баща застреля мъж, осъден за убийството на сина му. Вашингтон реагира остро, наричайки екзекуцията “завръщане към жестоките практики от 90-те години на миналия век”.

На претъпкания стадион в Кабул и в присъствието на министри от талибанското правителство, мъж на име Таджимир е разстрелян. Според талибаните Таджимир признал, че преди 5 години е намушкал мъж на име Мустафа, след което му е откраднал велосипеда и мобилния телефон.

По време на предишното управление на талибаните от 1996 г. до 2001 г., публичните екзекуции бяха често срещани, както и други сурови наказания като ампутации на ръце и крака. Екзекуцията на Таджимир обаче е първата от изтеглянето на американските сили от август 2021 г. и реакцията на Вашингтон беше светкавична.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан посочи в публикация в Twitter, че “категорично се противопоставя на смъртното наказание при всякакви обстоятелства и призовава фактическите власти да въведат незабавен мораториум с оглед на премахването на смъртното наказание”.

ООН също осъди публичната екзекуция. Новината за нея идва няколко седмици, след като талибаните наредиха на съдиите в страната да прилагат без изключения тяхното тълкуване на шериата, включително публични екзекуции, ампутации и бичувания.