След шестия месец ефективността на ваксините намалява, обясни проф. Костов

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф. Коста Костов, който отговори на въпроси на граждани в Националния пресклуб на БТА по темата за ваксинирането. Той обясни, че след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен.
Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си, преди да решат дали да си я сложат. Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи проф. Костов.
Мотивирам всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера – в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти, каза още той. Проф. Костов апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици./БТА